Prețul la gaze pe BRM - la cel mai înalt nivel din ultimele 4 luni, după ce s-a apreciat cu o treime într-o singură zi

Prețul la gaze pe BRM - la cel mai înalt nivel din ultimele 4 luni, după ce s-a apreciat cu o treime într-o singură zi
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 17 iun 2022

Prețul gazelor cu livrare în ziua următoare pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) a urcat cu 30%, atingând cel mai înalt nivel al ultimelor 4 luni. Cu toate acestea, ca urmare a faptului că România a redevenit țară de tranzit pentru gazul rusesc în urma reducerii cu 60% a livrărilor Gazprom prin Nord Stream și majorării livrărilor către Ungaria via Negru Vodă din Turk Stream, prețul spot de pe piața internă se situează sub cel de pe piețele vecine, maghiară și austriacă.

Prețul unui MWh de gaz cu livrare în ziua următoare (vineri) s-a majorat în numai o zi de la 494,1 lei/MWh (99,9), prețul mediu din ședința precedentă, la 639,7 lei/MWh (129,2 euro/MWh).

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Piețele financiare intră în panică, Bitcoin se prăbușește. Foarte multe îngrijorări legate de conflictul din Ucraina și zona de energie. La petrol nu e ca la curent CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Piețele financiare intră în panică, Bitcoin se prăbușește. Foarte multe îngrijorări legate de conflictul din Ucraina și zona de energie. La petrol nu e ca la curent

Acesta este cel mai ridicat nivel înregistrat pe BRM din 11 martie, când un MWh costa 643,9 lei/MWh.

Evoluția prețurilor spot (intraday și PZU) pe BRM din ultima lună

Evoluția prețurilor spot (intraday și PZU) pe BRM din ultima lună

Comparativ, pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă CEGH, prețul gazului cu livrare în ziua de vineri, a fost de 136,4 euro/MWh, superior peste 7 euro/MWh celui din România.

România se alimentează cu gaz rusesc prin conducta Turk Stream, prin care vineri sunt programate să intre în țară 6,5 milioane de mc, din care 2,7 milioane doar tranzitează SNT, urmând a ajunge în Ungaria.

Anunțul Gazprom privind reducerea cu încă o treime a livrărilor de gaz spre Europa prin gazoductul Nord Stream, la 67 milioane de metri cubi pe zi, după ce miercuri micșorase cantitatea de la 167 la 100 milioane metri cubi pe zi, a provocat o explozie a prețurilor pe piața europeană. Prețul gazului natural de referință pe această piață, cel tranzacționat pe bursa olandeză TTF, a crescut joi dimineață cu încă 11%, la 130 euro/MWh, după ce miercuri se majorase cu 24%.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist financiar XTB România: Este posibil ca leul să piardă teren în raport cu dolarul american, dar are un atuu în acest context. Metalele prețioase devin mai scumpe pentru investitori CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist financiar XTB România: Este posibil ca leul să piardă teren în raport cu dolarul american, dar are un atuu în acest context. Metalele prețioase devin mai scumpe pentru investitori

În ultimele 3 zile, prețul gazelor de pe piața europeană s-a majorat cu peste 55%, de la 83,4 euro/MWh la 130 euro/MWh, în urma reducerii de către Gazprom cu 60% a livrărilor prin conducta Nord Stream 1, pentru care a dat vina pe compresoarele Siemens „nefuncționale” în urma imposibilității efectuării reviziei ca urmare a sancțiunilor occidentale.

Efectele s-au simțit și pe piața autohtonă, prețul spot de pe BRM majorându-se cu miercuri cu 12%.

Creșterea considerabilă pe BRM a apărut abia joi, când prețul gazului cu livrare în ziua de vineri s-a majorat cu 30%.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
cegh
brm
apreciere
ungaria
austria
pzu