Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede folosirea fondurilor europene nerambursabile pentru reabilitarea termică a blocurilor în proporție de 90%

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede folosirea fondurilor europene nerambursabile pentru reabilitarea termică a blocurilor în proporție de 90%

Sursa foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe

Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mai 2024

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 179/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe. Actul normativ prevede că pentru finanțarea reabilitării termice a blocurilor să fie folosiți mai mulți bani din fondurile europene nerambursabile, respectiv 90%, și mai puțini din bugetele locale sau cele ale asociațiilor de proprietari.

Legea promulgată de către șeful statului are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, astfel încât pentru finanțarea reabilitării termice a blocurilor să fie folosiți mai mulți bani din fondurile europene nerambursabile, respectiv 90%, și mai puțini din bugetele locale sau cele ale asociațiilor de proprietari, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Tranzacție rară - Guvernul Africii de Sud cumpără o rafinărie de la giganții Shell și BP cu doar 5 cenți CITEȘTE ȘI Tranzacție rară - Guvernul Africii de Sud cumpără o rafinărie de la giganții Shell și BP cu doar 5 cenți
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Astfel, actul normativ are drept finalitate, prin instituirea unor excepții de la cadrul legislativ actual, asigurarea posibilității finanțării unor activități/lucrări de intervenție pentru creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, pentru perioada de programe 2021 – 2027, inclusiv din fondurile europene nerambursabile aferente Politicii de Coeziune.

Președintele Iohannis a mai promulgat legea privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 24/2023 pentru completarea art. 42 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Actul normativ  are ca obiect de reglementare completarea art. 4² din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 111/2016, cu modificările și completările ulterioare, cu un nou alineat, alin. (31), potrivit căruia procedura de selecție pentru stabilirea propunerilor de candidați pentru funcțiile de președinte și vicepreședinți ai Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Șeful statului a promulgat și legea pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 15/2024 privind aprobarea plății sumelor restante provenite din cotizații anuale către organizații internaționale din domeniul transportului naval. Actul normativ are ca obiect de reglementare aprobarea plății sumelor restante provenite din cotizații anuale către organizații internaționale din domeniul transportului naval.

De asemenea, Klaus Iohannis a promulgat legea pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 18/2018 privind reglementarea unor măsuri în domeniul inspecției economico-financiare efectuate de Ministerul Finanțelor Publice și pentru completarea unor acte normative. Actul normativ are ca obiect de reglementare abilitarea Ministerului Finanțelor de a exercita acțiuni de control asupra modului de utilizare a sumelor acordate prin acțiuni de sponsorizare/mecenat în scopul susținerii unor activități fără scop lucrativ, al respectării destinației fondurilor acordate, precum și a modului de utilizare a fondurilor publice acordate de la bugetul general consolidat. De asemenea se instituie măsuri în domeniul inspecției economico-financiare, efectuate de Ministerul Finanțelor, care să contribuie la reducerea riscului fraudării bugetului de stat, cu consecința reducerii cheltuielilor bugetare.

viewscnt
Afla mai multe despre
klaus iohannis
fonduri europene