Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN), aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, a lansat o licitație pentru atribuirea unui contract de proiectare și execuție a unui compex de clădiri pe platforma nucleară de la Mioveni a Institutului de Cercetări Nucleare (ICN) din cadrul RATEN, clădiri care vor găzdui mai multe instalații și laboratoare din cadrul proiectului paneuropean de cercetare ALFRED, de testare și validare a reactoarelor nucleare din generația IV, cu tehnologie bazată pe reacția de fisiune cu neutroni rapizi.
Problemele și provocările sectorului energetic, afectat la fel ca multe alte domenii de criza generată în contextul pandemiei COVID-19, vor fi dezbătute pe larg de liderii celor mai importanți jucători în domeniu, alături reprezentanți ai autorităților, la Videoconferința - Energy Profit Forum - Energia post-coronavirus, organizată în data de 8 octombrie 2020. Mai multe detalii AICI
Noi detalii vor fi anunțate la Profit Energy.forum, videoconferinta transmisa in direct la Profit TV și organizată cu sprijinul Black Sea Oil & Gas, Complexul Energetic Oltenia, FPPG, E-INFRA (Nova Power & Gas), Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La nivel mondial, în cadrul activităților de cercetare orientate către realizarea unei noi generații de reactoare nucleare (generația IV), cu performanțe îmbunătățite, conceptul reactoarelor cu neutroni rapizi s-a impus în ultimii ani ca extrem de avantajos din punct de vedere al sustenabilității energeticii nucleare, ca energie curată, fără emisii de carbon, se precizează în documentația de atribuire.
Astfel, RATEN a demarat procedura de achiziție a serviciilor de proiectare, asistență tehnică și execuție a lucrărilor pentru clădiri, instalații aferente clădirilor, rețele și sisteme auxiliare care vor deservi instalațiile "ALFRED – Etapa 1, infrastructură de cercetare suport: ATHENA (instalație de tip piscină pentru experimente și teste termohidraulice) și ChemLab (laborator pentru chimia plumbului)".
Valoarea totală a investiției este estimată la aproape 30 milioane lei. Durata contractului va fi de 3 ani, iar termenul limită de depunere a ofertelor este 2 noiembrie 2020.
Investiția va fi finanțată din fonduri UE, prin intermediul Programului Operațional Competitivitate (POC), domeniul Mari Infrastructuri de Cercetare.
Întreg proiectul ALFRED – Etapa 1 este evaluat la 130 milioane lei, din care 92 milioane lei fonduri UE nerambursabile și 38 milioane lei cofinanțarea asigurată de RATEN. Contractul de finanțare a proiectului a fost semnat în iulie anul acesta.
CITEȘTE ȘI Referința la creditele în lei pentru populație e în scădere și va scădea din nou începând cu ianuarie. IRCC ajunge sub 2%În 2013, RATEN s-a asociat cu companiile Ansaldo Nucleare și Enea în cadrul consorțiului FALCON (Fostering ALfred CONsortium), care are ca obiectiv realizarea unei infrastructuri pan-europene de cercetare în domeniul reactoarelor de tip LFR (reactoare rapide răcite cu plumb), prin coagularea eforturilor comune ale organizațiilor de profil din EU care au activități de cercetare în acest domeniu. În toamna lui 2019, FALCON a semnat un memorandum de înțelegere cu Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, pentru cooperarea în demersurile de dezvoltare a unui reactor de generație IV.
"În cadrul dezvoltării LFR, etapa de demonstrație prevede construirea reactorului ALFRED în vederea demonstrării viabilității tehnice și economice a conceptului LFR. (...) înaintea realizării ALFRED este necesară realizarea unei infrastructuri de cercetare suport constând într-un număr de instalații experimentale destinate activităților de cercetare tehnologică, testare, verificare, validare și demonstrare a cunoașterii fenomenologiei asociate, precum și de calificare a materialelor, componentelor și echipamentelor pentru ALFRED. Pe de altă parte tehnologia plumbului oferă un larg câmp de cercetare aplicativă în domeniul materialelor (spre exemplu: comportamentul materialelor inovative în regim de coroziune, eroziune, temperaturi ridicate și câmp de radiații caracterizat de fluențe mari; chimia plumbului; transportul și retenția produselor de fisiune în situații accidentale etc). Aceste eforturi sunt extrem de importante pentru atingerea unui nivel de maturitate tehnologică a amplelor cercetări efectuate la nivel mondial și trecerea către nivelul de aplicabilitate comercială, pe scară largă. Toate aceste eforturi converg către atingerea obiectivului de maturitate industrială a conceptului inovativ de sisteme energetice nucleare de tip LFR având caracteristici mai robuste în ceea ce privește siguranța în exploatare, durabilitatea și eficiența economică. Din punct de vedere al viziunii europene, obiectivul major al acestor eforturi constă în menținerea UE în poziția de lider în domeniul tehnologiilor nucleare avansate prin implementarea tehnologiei LFR", se arată în documentația de atribuire.
Potrivit sursei citate, în cadrul infrastructurii pan-europene propuse, instalațiile experimentale ATHENA și ChemLab, HELENA-2, ELF, Meltin Pot și Hands On sunt prevăzute a se realiza în România, pe platforma Mioveni. Realizarea instalației de tip piscină pentru experimente și teste termohidraulice-ATHENA și a laboratorului pentru chimia plumbului-ChemLab reprezintă prima etapă în dezvoltarea infrastructurii de cercetare suport pentru tehnologia LFR în România, în vederea realizării demonstratorului ALFRED. Pentru îndeplinirea acestor angajamente, România are obligația de a realiza instalațiile experimentale precum și infrastructura auxiliară acestora.
CITEȘTE ȘI STUDIU: 57% dintre companiile mici și medii din toate sectoarele au înregistrat anulări ale comenzilor sau contractelorATHENA este o instalație multifuncțională încălzită electric (puterea instalată a instalației de încalzire electrică este de 2,21 MW) de tip piscină, reprezentativă pentru sistemele LFR (Lead Cooled Fast Reactor – reactoare rapide răcite cu plumb) și necesară investigării unei mari varietăți de aspecte, care cuprind testări de componente aferente LFR, controlul O2 în instalații etc. Instalațiile tehnologice aferente instalației experimentale ATHENA vor face obiectul unei proceduri de achiziție separate.
"Costul principalelor componente ale instalației ATHENA (sistem primar, circuit secundar, sistem electric corespunzător instalației, sistemul de control și achiziție date al instalației SCADA, precum și structura metalică de susținere a instalației ATHENA) este de aproximativ 40.468.328,23 lei cu TVA. Costul montajului instalației ATHENA este de circa 10.668.506,25 lei cu TVA. Referitor la laborarorul pentru chimia plumbului ChemLab, costul corespunzător echipării și dotării laboratorului de analiză structurală este de 4.546.483,17 lei cu TVA, iar a laboratorului experimental este de 2.990.419,09 lei cu TVA", se menționează în studiul de fezabilitate a investiției.
Amplasamentul pe care se vor construi clădirea principală, obiectivele anexe și clădirea auxiliară aferente proiectului ATHENA și ChemLab ocupă o suprafață de aproximativ 4.200 mp, terenul fiind situat în incinta platformei nucleare Mioveni, în partea de vest a acesteia.