Prețul carburanților auto a scăzut cu 6-7 bani pe litru în cazul benzinei standard și cu 8-9 bani pe litru pentru motorina standard, în medie, pe parcursul lunii august 2020, potrivit datelor furnizate de Consiliul Concurenței, pe baza informațiilor din Monitorul prețurilor carburanților.
Problemele și provocările sectorului energetic, afectat la fel ca multe alte domenii de criza generată în contextul pandemiei COVID-19, vor fi dezbătute pe larg de liderii celor mai importanți jucători în domeniu, alături reprezentanți ai autorităților, la Videoconferința - Energy Profit Forum - Energia post-coronavirus, organizată în data de 8 octombrie 2020. Mai multe detalii AICI
Noi detalii vor fi anunțate la Profit Energy.forum, videoconferinta transmisa in direct la Profit TV și organizată cu sprijinul Black Sea Oil & Gas, Complexul Energetic Oltenia, FPPG, E-INFRA (Nova Power & Gas), Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Platforma online "Monitorul prețurilor carburanților" a fost lansată anul trecut de autoritatea de concurență și afișează prețurile practicate de către șase rețele de benzinării din România - OMV Petrom, Rompetrol, MOL, Lukoil, SOCAR și Gazprom, însumând aproximativ 1.300 de stații de distribuție, scrie Agerpres.
În ceea ce privește benzina standard, cele mai mari prețuri au fost în benzinăriile Gazprom, respectiv 4,60 lei pe litru în medie, iar cele mai mici tarife, la Lukoil - 4,43 lei pe litru.
La motorină, Gazprom a avut, de asemenea, cele mai mari prețuri - 4,64 lei pe litru (media pe august), în timp ce dieselul cel mai ieftin a fost în rețeaua Petrom - 4,55 lei pe litru.
"Datele Oil Bulletin (publicația de profil a Comisiei Europene - n.r.) arată că în săptămâna 24-31.08.2020 prețurile cu taxe (finale) ale benzinei și motorinei comercializate în segmentul retail din România erau printre cele mai reduse din UE (locul 2 atât la benzină, cât și la motorină). În ceea ce privește prețurile fără taxe, nivelul din România se situa sub media europeană în cazul ambelor produse (-10% față de media UE la benzină și -5,4% la motorină)", arată specialiștii Consiliului Concurenței.
În ceea ce privește consumul de carburanți, în luna august 2020, segmentul de retail de benzină a înregistrat o creștere semnificativă, de circa 31%, comparativ cu luna anterioară, în timp ce consumul de motorină s-a majorat cu aproximativ 26%.
"Cu toate acestea, se poate vedea, pentru august 2020, un consum de benzină mai redus cu circa 5% față de media vânzărilor din luna august din perioada 2017-2019, în timp ce consumul de motorină a fost cu circa 4% mai mare, comparând aceleași perioade", precizează experții Consiliului.