Photon Energy Group, companie din domeniul energiei regenerabile înregistrată în Olanda, a finalizat și a conectat la rețea a zecea sa centrală electrică fotovoltaică pe piața românească. Centrala electrică fotovoltaică are o capacitate de generare de 3,8 MWp.
“Suntem încântați să anunțăm finalizarea cu succes a energizării celei de-a zecea centrale electrice fotovoltaice în România, marcând un moment semnificativ pentru activitățile noastre în piața noastră de bază", a declarat Georg Hotar, CEO al Grupului Photon Energy. "Centrala electrică fotovoltaică din Bocșa extinde portofoliul nostru IPP la 39,1 MWp în România și crește capacitatea noastră globală la 131,1 MWp.”
Se estimează că producția anuală totală a noii centrale electrice fotovoltaice va fi de aproximativ 5,9 GWh. Modulele bifaciale de înaltă eficiență montate pe structură tip tracker cu un singur ax vor furniza energie curată în rețeaua gestionată de E-Distribuție Banat. Energia electrică generată va fi vândută pe piața energetică pe baza unui comerț liber, fără sprijin guvernamental sau un Acord de Cumpărare de Energie (PPA) cu un off-taker.
Compania se așteaptă ca centrala să genereze venituri de aproximativ 490.000 de euro în 2024 pe baza prețurilor curente pentru energia electrică furnizată în bandă sau în PZU în România.
Centrala electrică fotovoltaică este situată în Bocșa (județul Caraș-Severin) și se întinde pe o suprafață de 5,6 hectare de teren viran, fiind dotată cu 6.160 de panouri solare combinate. Centrala este deținută și operată de companii înființate în scop special, acestea fiind deținute în întregime de Photon Energy Group.
Portofoliul IPP (Independent Power Producer) al companiei include acum 98 de centrale solare, cu o capacitate combinată de generare de 131,1 MWp.
Compania dezvoltă în prezent proiecte fotovoltaice solare la scară utilitară, cu o capacitate combinată de peste 1,2 GWp MWp în Australia și pe piețele sale principale din Europa Centrală și de Est, inclusiv aproximativ 220 MWp în România, dintre care o capacitate totală de 12,4 MWp fiind într-o etapă de construcție avansată.
CITEȘTE ȘI România pierde procesul cu Gabriel Resources pentru Roșia Montană. Ar trebui să plătim cel puțin 2 miliarde de dolari - sursePe piața românească, Photon Energy oferă o gamă largă de servicii, inclusiv dezvoltarea proiectelor, EPC (inginerie, achiziții și construcții) și O&M (operare și mentenanță) pentru centralele fotovoltaice. În plus, Compania distribuie cele mai bune componente fotovoltaice din clasă și construiește instalații fotovoltaice pentru acoperiș, atât pentru clienții comerciali, cât și pentru cei industriali.
De la înființarea sa în 2008, Photon Energy a construit și a pus în funcțiune centrale solare cu o capacitate combinată de peste 150 MWp și are centrale electrice cu o capacitate combinată de 131,1 MWp în portofoliul său propriu. În prezent, aceasta dezvoltă proiecte cu o capacitate combinată de 1,2 GWp în Australia, Ungaria, Polonia și România și oferă servicii de operare și întreținere pentru 680 MWp la nivel mondial.
În luna noiembrie, Photon Energy Group a anunțat că vrea să împrumute până la 15 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru finalizarea unor proiecte fotovoltaice cu o capacitate totală de 30 MW în România.
Fondată în 2008 de antreprenorii Georg Hotar și Michael Gartner, Photon Energy a intrat pe piața românească în 2015, an în care a semnat contracte de mentenanță pentru trei centrale solare din nord-vestul țării, cu o capacitate totală de 11 MW.
O lună mai târziu, Photon Energy a încheiat un acord de refinanțare în valoare de 21,9 milioane euro cu banca austriacă Raiffeisen Bank International (RBI) pentru proiectele din România.
Compania are sediul la Amsterdam și este listată la bursele de valori din Varșovia, Praga și Frankfurt, fiind controlată de cei doi fondatori, cu o participație cumulată de circa 71%. Photon Energy are o capitalizare de piață de circa 123 milioane de euro.