Photon Energy a conectat la rețea alte centrale fotovoltaice în România

Photon Energy a conectat la rețea alte centrale fotovoltaice în România
scris 13 apr 2023

Photon Energy Group, companie din domeniul energiei regenerabile înregistrată în Olanda, a a finalizat și conectat la rețea alte centrale fotovoltaice în România, în apropiere de Calafat, cu o capacitate de generare combinată de 6 MWp.

La nivel global, compania deține și operează acum 92 de centrale electrice cu o capacitate combinată de 103,6 MWp.

Urmărește-ne și pe Google News

În România, producția anuală totală a celor trei centrale electrice este de așteptat să fie în jur de 9,6 GWh, corespunzând unui venit estimat de 1,4 milioane euro pe baza prețurilor din România în următoarele 12 luni.

FOTO O jurnalistă candidează la președinția ANRE CITEȘTE ȘI FOTO O jurnalistă candidează la președinția ANRE

Modulele solare vor livra anual în rețeaua Distribuție Energie Oltenia aproximativ 9,6 GWh de energie regenerabilă. 

Centralele se întind pe 10,2 hectare de teren verde și sunt dotate cu aproximativ 10.800 de panouri solare.

Luna trecută, Photon Energy Group a încheiat un acord de refinanțare în valoare de 21,9 milioane euro cu banca austriacă Raiffeisen Bank International (RBI) pentru portofoliul său de centrale fotovoltaice din România, cu o capacitate instalată totală de 31,5 MWp.

Semnarea acordului reprezintă prima finanțare de proiect a Grupului pentru active fotovoltaice europene care funcționează pe bază comercială, vânzând energie pe piață fără un contract de achiziție de energie sau sprijin din partea statului. Până în prezent, doar cele două centrale electrice comerciale la scară utilitară ale companiei din Leeton, Australia, care au o capacitate instalată combinată de 14,6 MWp, au obținut finanțare de proiect fără recurs.

Demisii în board-ul rafinăriei Petrotel Lukoil: numărul de ruși scade de la 3 la 1 CITEȘTE ȘI Demisii în board-ul rafinăriei Petrotel Lukoil: numărul de ruși scade de la 3 la 1

În 2022, compania a început construcția a opt centrale fotovoltaice cu o capacitate instalată totală de 31,5 MWp pentru portofoliul său propriu, finanțată din veniturile obligațiunilor sale verzi de 6,50% EUR. Cele opt centrale sunt situate în Șiria (5,7 MWp), Aiud (4,7 MWp), Teiuș (4,7 MWp), Calafat (6,1 MWp), Săhăteni (7,1 MWp) și Făget (3,2 MWp).

La 23 februarie 2023, a fost pusă în funcțiune prima centrală, situată în Șiria, devenind astfel prima centrală fotovoltaică la scară utilitară din România pusă în funcțiune din 2014. Celelalte centrale electrice sunt planificate să fie puse în funcțiune până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului 2023.

Photon Energy dezvoltă în prezent proiecte fotovoltaice la scară utilitară cu o capacitate combinată de peste 930 MWp în Australia și pe piețele sale principale din Europa Centrală și de Est, inclusiv peste 210 MWp în România.

Toate cele opt centrale electrice din România utilizează module fotovoltaice monocristaline bi-faciale montate pe sisteme de urmărire cu o singură axă, cu un raport de suprapunere DC/AC de 1,28-1,34. Toată energia electrică produsă de centralele electrice va fi vândută prin intermediul OPCOM, operatorul pieței românești de energie electrică și gaze naturale, la prețurile pieței.

Societatea a furnizat servicii de inginerie, achiziții și construcții pentru toate centralele electrice menționate mai sus prin intermediul filialei sale Photon Energy Engineering RO srl. Filiala Photon Energy Operations RO srl. a Grupului va furniza servicii de monitorizare pe termen lung și servicii de operare și întreținere pentru centralele electrice, iar serviciile de prognoză a producției vor fi furnizate de Lerta Power Poland Sp z o.o., filiala Grupului.

Romgaz vrea să majoreze producția de mare adâncime la ″legenda″ Caragele, după prăbușirea de peste 40% de anul trecut CITEȘTE ȘI Romgaz vrea să majoreze producția de mare adâncime la ″legenda″ Caragele, după prăbușirea de peste 40% de anul trecut

Fondată în 2008 de antreprenorii Georg Hotar și Michael Gartner, Photon Energy a intrat pe piața românească în 2015, an în care a semnat contracte de mentenanță pentru trei centrale solare din nord-vestul țării, cu o capacitate totală de 11 MW.

Compania are sediul la Amsterdam și este listată la bursele de valori din Varșovia, Praga și Frankfurt, fiind controlată de cei doi fondatori, cu o participație cumulată de circa 71%.

Portofoliul Photon Energy include centrale fotovoltaice construite în Australia, Cehia, Ungaria și Slovacia, precum și proiecte în dezvoltare cu o capacitate suplimentară de peste 790 MW, în Australia, Ungaria, Polonia și România.

viewscnt
Afla mai multe despre
photon energy group
photon energy romania
parcuri fotovoltaice
centrale fotovoltaice
energie solara
proiecte romania