Petrolul s-a apreciat luni dimineață cu peste 1,5% pe piețele internaționale în urma anunțului președintelui venezuelean Nicolas Maduro privind acordul preliminar la care au ajuns statele membre ale cartelului OPEC privind stabilizarea pieței.
La ora 10:07 (ora României), petrolul Brent (de referință pe piața europeană și globală) se tranzacționa la o cotație de 46,5 dolari pe baril (în creștere cu 1,6%), iar țițeiul West Texas Intermediate (de referință pe piața americană) la o cotație de 44,37% (în creștere cu 1,72%).
Maduro susține că a avut “discuții pozitive” cu membrii OPEC prezenți la Summit-ul Miscării de Nealiniere (NAM - Non-Aligned Movement), summit organizat în Venezuela, la care au participat 15 șefi de state. Printre liderii prezenți la summit cu care președintele venezuelean a discutat pe tema stabilizării pieței se numără președintele ecuadorian Rafael Correa și cel iranian Hassan Rouhani.
“Suntem foarte aproape să ajungem la un acord între statele membre OPEC și cele non- membre OPEC producătoare de petrol în ceea ce privește stabilizarea pieței țițeiului”, a declarat Maduro, citat de Bloomberg.
Piața este încă sceptică și așteaptă reuniunea celor 14 state membre OPEC și Rusia de pe 27 septembrie pentru a vedea dacă acordul mult anunțat se va materializa sau nu și ce formă va avea acesta.
În ultima săptămână, petrolul a aut o evoluție relativ stabilă, știrile privind un eventual acord de stabilizare a pieței petrolului fiind contracarate de cele privind evoluția producției la nivel global.
Astfel, cel mai important membru al OPEC, Arabia Saudită, pare a-și urmări interesele. Săptămâna trecută Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a anunțat că Arabia Saudită și-a recâștigat poziția de lider la nivel global în ceea ce privește producția de petrol și alte hidrocarburi lichefiate în detrimentul Statelor Unite ale Americii. Arabia Saudită și-a majorat producția cu 400 de mii de barili pe zi față de nivelul înregistrat în luna mai, în timp ce SUA și-au redus producția cu 460 de mii de barili pe zi. SUA detronase Arabia Saudită în topul marilor producători de petrol în aprilie 2014. În luna august, SUA au produs 12,2 milioane de barili de produse petroliere și gaz lichefiat pe zi, în timp ce Arabia Saudită 12,58 milioane de barili pe zi.