Dosarul "Microsoft” ar putea fi soluționat definitiv de instanța supremă în 3 octombrie

Dosarul "Microsoft” ar putea fi soluționat definitiv de instanța supremă în 3 octombrie
scris 19 sep 2016

Dosarul "Microsoft” ar putea fi soluționat definitiv în 3 octombrie, Completul de cinci judecători al instanței supreme atenționând avocații să fie pregătiți ca la acel termen să pună concluzii, tot atunci urmând să fie audiat și Gheorghe Ștefan.

La termenul de luni al dosarului "Microsoft”, cei cinci judecători din completul de judecată au admis audierea lui Gheorghe Ștefan, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Procurorul DNA a cerut instanței să mențină măsurile preventive în cazul lui Gabriel Sandu, Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru și Gheorghe Ștefan, judecați în dosarul “Microsoft”.

Instanța a stabilit următorul termen în 3 octombrie, când s-ar put ea încheia judecata în dosarul "Microsoft”. Președintele completului de judecată, Ionuț Matei, a atras atenția ca toți avocații să fie pregătiți pentru a putea pune atunci concluzii.

Fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu a declarat, la finalul ședinței de judecată, că în dosarul „Microsoft”, Claudiu Florică, care a preluat 150 de milioane de dolari, are impunitate, în timp ce el, care a recuperat 27 de milioane de dolari, merge la pușcărie.

"Dacă voi credeți că este normal ca un om care a preluat 150 de milioane de dolari și eu am recuperat 27 de milioane de dolari, el are impunitate, iar eu merg la pușcărie, atunci chestia asta nu-i corectă”, a spus Gabriel Sandu.

35% din posturile de ambasador al SUA sunt cumpărate în timpul campaniei electorale CITEȘTE ȘI 35% din posturile de ambasador al SUA sunt cumpărate în timpul campaniei electorale

Întrebat dacă este pregătit pentru finalizarea dosarului "Microsoft”, Gabriel Sandu a răspuns: "Care dosar? Este un dosar cu trei lucruri. Este un dosar pentru impunitatea lui Florică și un dosar pentru închiderea dosarului”.

În 27 iunie, când a început judecarea în apel a dosarului „Microsoft”, doar Gheorghe Ștefan a spus că vrea să dea declarații în fața Completului de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În dosarul "Microsoft", fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu este acuzat de luare de mită și spălare de bani, iar Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru și Gheorghe Ștefan, de trafic de influență și spălare de bani.

În 24 martie, instanța de fond de la Înalta Curte de Casație și Justiție, formată din judecătoarele Maricela Cobzariu, Simona Cîrnaru și Leontina Șerban, i-a condamnat pe fostul primar al municipiului Piatra Neamț Gheorghe Ștefan la trei ani de închisoare cu executare, pe fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu și pe omul de afaceri Dorin Cocoș la câte doi ani de închisoare cu executare și pe Nicolae Dumitru la un an și șase luni de închisoare cu suspendare.

Instanța a mai dispus confiscarea specială a peste zece milioane de euro, bani care ar fi fost obținuți ilegal de către inculpații din dosar. Astfel, judecătorii au dispus confiscarea de la Gheorghe Ștefan a sumei de 3,9 milioane de euro, de la Dorin Cocoș 3,7 milioane de euro, de la Gabriel Sandu 2,2 milioane de euro și de la Nicolae Dumitru un milion de euro, suma totală fiind cu aproape șase milioane de euro mai mică decât cea cerută de procurorii DNA.

Aceștia ceruseră instanței să dispună confiscarea a peste 16 milioane de euro, pentru recuperarea prejudiciului produs de cei patru inculpați, respectiv câte două milioane de euro de la Cocoș și Sandu, 7,5 milioane de dolari și două milioane de euro de la Nicolae Dumitru, precum și patru milioane de euro de la Gheorghe Ștefan.

Înalta Curte de Casație și Justiție a redus de două ori limitele de pedeapsă în cazul inculpaților din dosarul Microsoft, o dată pentru că au făcut denunțuri și a doua oară după ce judecătorii au aplicat legea mai favorabilă inculpaților, acesta fiind motivul pedepselor mici raportate la prejudiciul stabilit de procurorii DNA, potrivit motivării deciziei.

Judecarea în fond a dosarului "Microsoft" a început în 24 martie 2015 și s-a încheiat pe 9 martie 2016, după 17 termene, fiind vizat modul în care au fost atribuite licențe Microsoft timp de zece ani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoș ar fi pretins și primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică și Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale și vicepreședinte PDL, să asigure firmelor susținute de Florică încheierea și derularea contractului de licențiere Microsoft cu Ministerul Comunicațiilor.

Dorin Cocoș ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ștefan și Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziționarea dreptului de utilizare a licențelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari. 

viewscnt
Afla mai multe despre
dosarul microsoft
gheorghe stefan
dorin cocos
gabriel sandu
nicolae dumitru