Petrolul Brent a revenit luni sub pragul de 40 dolari/baril, după ce guvernual iranian a infirmat speculațiile privind o eventuală participare, alături de alți exportatori de petrol, la un acord în vederea plafonării producției globale de țiței la nivelul lunii ianuarie, relatează MarketWatch.
În jurul orei 15:10, contractele futures pentru petrolul Brent cu livrare în luna mai se tranzacționau la 39,24 dolari/baril, în scădere cu 2,85% raportat la închiderea de vineri, de 40,39 dolari/baril. Pe bursa electronică de la New York, petrolul WTI cu livrare în aprilie era cotat la 37,39 dolari/baril, în coborâre cu 2,9% de la 38,50 dolari/baril vineri.
Iranul se va alătura discuțiilor dintre marii exportatori de petrol ai lumii privind o eventuală plafonare a producției numai după ce rafinăriile proprii vor procesa 4 milioane de barili de țiței pe zi, a spus duminică ministrul iranian al Petrolului, Bijan Zanganeh.
CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei: Cei care spun că importurile au cauzat problemele din minerit nu și-au făcut temeleCotațiile petrolului s-au majorat cu circa 50% în ultima perioadă, după ce, în ianuarie, au scăzut sub pragul de 28 dolari/baril, minimul ultimilor 12 ani, însă analiștii au avertizat că majorarea prețurilor este prematură, în condițiile în care surplusul din piețe se menține la un nivel ridicat, iar Iranul refuză să își plafoneze producția.
Pe 16 februarie, Arabia Saudită, Rusia, Qatar și Venezuela s-au angajat să înghețe producția zilnică la nivelul din ianuarie, cu condiția ca și ceilalți mari exportatori de petrol să li se alăture.
O nouă reuniune între exportatori, așteptată pe 20 martie în Rusia, va fi probabil anulată, au declarat săptămâna trecută mai multe surse din OPEC, principalul motiv fiind refuzul Iranului de a participa la discuții. Potrivit unor alte surse, întâlnirea ar putea avea loc luna aprilie în capitala Quatarului, Doha.