După ce Rusia și majoritatea statelor membre ale cartelului OPEC au convenit verbal să plafoneze producția la nivelul celei din luna ianuarie, piața petrolului a devenit mai sensibilă la știrile venite din partea cererii de aur negru, decât de pe cele referitoare la ofertă.
Așa se face că, luni, prețul petrolului a încheiat o lună de apreciere, Brent-ul, petrolul de referință pe piața globală, depășind chiar pragul de 40 de dolari pe baril.
Motivul: nivelul total neașteptat al cererii celui mai mare importator de petrol la nivel global, China. Astfel, importurile de petrol ale Chinei au atins cel mai înalt nivel zilnic din istorie, majorându-se cu 20% față de nivelul înregistrat în luna similară a anului trecut.
Pentru producătorii de petrol, această veste este, totodată, una bună și una rea. Vestea rea este că majorarea importurilor de petrol ale Chinei este de scurtă durată, fiind foarte probabil ca acestea să se micșoreze dramatic în următoarele luni. Și asta pentru că importurile din februarie au avut ca fundament nu neapărat cererea internă, ci au fost efectuate pentru a profita de prețul redus al petrolului (care s-a situat și la nivelul de 28 de dolari pe baril, față de cel de 40 de dolari pe baril din prezent), pentru ca petrolul importat să fie stocat.
În februarie, China a importat 31,8 milioane de tone de petrol, aproximativ 8 milioane de barili pe zi, cu peste 275 peste nivelul de 6,29 milioane de barili importat în luna ianuarie.
Vestea bună este că există și un motiv obiectiv de majorare a cererii: acordarea de către guvernul chinez a dreptului de a importa petrol unor operatori independenți.
Săptămâna trecută, firma de consultanță cu sediul la Beijing SIA Energy, estima o creștere a importurilor de petrol ale Chinei, în 2016, de 860 mii de barili pe zi sau13%.
Cea mai importantă companie petrolieră, China National Petroleum Corporation (CNPC), cu capital de stat, anticipa în ianuarie o majorare a importurilor de petrol de 7,3% pentru acest an.
Până la atingerea nivelului de 8 milioane de barili pe zi din februarie, vechiul record în ceea ce privește cantitatea de țiței importată fusese stabilit în decembrie 2015 - 7,81 milioane de barili pe zi.
Producătorii de petrol au mai primit o veste bună și din partea ofertei, divizia statistică a Departamentului SUA pentru Energie (Energy Information Administration - EIA) anunțând că producția de petrol din SUA s-a redus cu 80.000 de barili pe zi, la un nivel de 9,1 milioane de barili pe zi. În 2016, EIA anticipează o scădere a producției de la 9,4 milioane de barili pe zi (în 2015), la 8,7 milioane de barili.
Interesant este că marți piața a internalizat vestea rea, conștientizând că stocurile realizate de companiile chineze și noul preț al petrolului (cu 12 dolari peste cel din februarie) vor conduce la reducerea importurilor în lunile viitoare. Astfel, marți, petrolul WTI cu livrare în luna aprilie era cotat, la închiderea ședinței de tranzacționare pe New York Mercantile Exchange, la 36,5 dolari pe baril, în scădere cu 1,4 dolari sau 3,7% față de ziua precedentă.
Țițeiul Brent (de referință la nivel global) cu livrare în luna mai a pierdut la rândul său, marți, 1,19 dolari sau 2,9% pe bursa londoneză ICE Futures exchange, încheind ziua la o cotație de 39,65 dolari pe baril.