ANRE discută marți refuzul de a acorda RCS&RDS licențe de distribuție de electricitate

ANRE discută marți refuzul de a acorda RCS&RDS licențe de distribuție de electricitate
scris 14 mar 2016

Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va lua în discuție, marți, rapoartele privind respingerea solicitărilor de acordare de licențe de distribuție de energie electrică formulate de 2 firme controlate de operatorul de telecomunicații RCS&RDS.

Astfel, pe ordinea de zi a ședinței Comitetului de Reglementare al ANRE de marți se află, în fruntea listei, rapoartele privind refuzul de a acorda licențele pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice solicitate de firmele Delalina SRL din Oradea, respectiv Foto Distribuție SRL din București. Autoritatea menționează că ședința este publică și va avea loc la sediul instituției din str. Constantin Nacu nr. 3, sala Jean Constantinescu, etajul 2, la orele 10:00.

Urmărește-ne și pe Google News

Ambele firme sunt controlate de grupul telecom RCS&RDS și sunt administrate de oameni din grup, respectiv de Ioan Bendei și Valentin Popoviciu, administratori și vicepreședinți ai CA al RCS&RDS SA.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Isărescu, către bancheri: Pe ofițerul de credit l-ați nedreptățit cel mai mult CITEȘTE ȘI Isărescu, către bancheri: Pe ofițerul de credit l-ați nedreptățit cel mai mult

Delalina SRL din Oradea are ca obiect principal de activitate producția de energie electrică și operează parcul solar Gepiu din Bihor, cu putere instalată de 2,74 MW. Foto Distribuție SRL din București are ca obiect principal de activitate distribuția energiei electrice.

Rapoartele de respingere a solicitărilor de licențe de distribuție de energie electrică ale celor 2 firme din grupul RCS&RDS au figurat și pe ordinea de zi a ședinței Comitetului de Reglementare al ANRE de săptămâna trecută, din 9 martie.

În octombrie anul trecut, RCS&RDS a anunțat că a formulat o plângere administrativă pe adresa ANRE, prin care a cerut Autorității să-și revoce ordinele care împiedică intrarea companiei pe piața distribuției de energie electrică, plângere respinsă de ANRE. Două companii ale grupului RCS&RDS au solicitat în septembrie 2015 licențele necesare pentru două proiecte-pilot de dezvoltare a unor rețele de distribuție de energie electrică, în Oradea și în vecinătatea Timișoarei.

Ministrul Energiei: Cei care spun că importurile au cauzat problemele din minerit nu și-au făcut temele CITEȘTE ȘI Ministrul Energiei: Cei care spun că importurile au cauzat problemele din minerit nu și-au făcut temele

"ANRE nu permite însă prestarea acestui serviciu în lipsa aprobării operatorilor de distribuție care prestează în prezent serviciul în fiecare zonă", se arăta într-un comunicat al operatorului telecom.

În document se afirma că, în baza unor ordine ale ANRE emise în 2014 și 2015, Autoritatea a condiționat eliberarea licențelor solicitate de către companiile din grupul RCS&RDS de obținerea acordului actualilor distribuitori din acele zone, care au incheiat contracte de concesiune a serviciului în legătură cu rețelele construite de stat. RCS&RDS precizează că a demarat procedurile pentru contestarea acelor acte ANRE, care, în opinia companiei, "contravin legii și Constituției".

"Nici la momentul încheierii contractelor de concesiune, nici până în prezent, nu a existat un monopol legal asupra serviciului de distribuție a energiei electrice. În anii 2014 și 2015, ANRE a extins însă exclusivitatea dincolo de limitele rețelei deținute de concesionar, la un întreg teritoriu. Autoritatea a exclus astfel concurența de pe această piață, îngrădind posibilitatea altor agenți economici de a presta serviciul de distribuție de energie electrică prin intermediul unor rețele finanțate din fonduri proprii. Companiile RCS&RDS au formulat o plângere administrativă prin care au cerut ANRE să își revoce actele contrare legii și Constituției, însă ANRE a refuzat fără a da motive", se mai spunea în comunicatul celor de la RCS&RDS.

China vrea să dubleze vânzarea vehiculelor electrice în 2016 CITEȘTE ȘI China vrea să dubleze vânzarea vehiculelor electrice în 2016

Ulterior, într-un răspuns remis Profit.ro, ANRE a susținut că existența unui singur operator de distribuție de energie electrică într-o anumită zonă geografică este impusă de către normele europene, transpuse în legislația primară românească, pe care ANRE nu are competența de a o modifica prin ordine ale sale.

RCS&RDS s-a autorizat la ANRE ca furnizor de energie electrică în aprilie 2013, iar din decembrie 2014 este trader pe piața de energie OPCOM. Compania deține și mai multe parcuri fotovoltaice.

RCS&RDS este unul dintre cei mai importanți operatori locali de telecomunicații, fiind prezent și în Ungaria, Spania și Italia. Pentru acest an, operatorul a anunțat investiții de circa 150 milioane de euro în dezvoltarea rețelelor de telefonie fixă și mobilă, suma fiind similară bugetului alocat pentru 2015. În 2014, RCS&RDS a consemnat o cifră de afaceri de 2,31 miliarde de lei, în creștere cu 10% față de anul precedent, în timp ce pierderile au scăzut cu 5,2%, la 71 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
rcs&rds
anre
distributie energie electrica
retele distributie energie
distribuitori energie electrica