Petrolul a avut în 2016 cel mai rapid avans consemnat după criza financiară, în pofida faptului că, pe parcursul anului, cotațiile au atins nivelul cel mai redus de peste un deceniu, scrie Wall Street Journal.
Petrolul Brent a încheiat anul cu un avans de 52%, în timp referința americană West Texas Intermediate a urcat cu 45%, fiind cea mai bună evoluție a prețurilor începând din 2009. Avansul s-a datorat finalului de an, marcat de creșteri solide, în urma deciziei Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a reduce producția în 2017.
"OPEC și-a rearătat importanța", spune Dan Pickering, manager de active la Tudor, Pickering, Holt & Co.
CITEȘTE ȘI Cadou de Revelion de la Transgaz: operatorul a lansat 4 licitații pentru masivul proiect BRUA. Contractele ar putea însuma 300 milioane euro
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Organizația a încheiat, în noiembrie, primul acord de reducere a producției din ultimii 8 ani, convenind tăierea producției zilnice cu 1,2 milioane de barili, la 32,5 milioane de barili. Luna aceasta, producători din afara cartelului s-au alăturat planului de tăiere a producției, pentru a susține revenirea prețurilor, convenind reducerea producției cu 600.000 de baril de petrol pe zi.
În luna februarie a acestui an, petrolul a atins minimul ultimilor 13 ani, însă de atunci cotațiile au crescut de aproximativ două ori.
Vineri, atât Brentul, cât și WTI au coborât ușor, într-o ședință cu volume modeste.