OPEC își menține estimările privind cererea de petrol în 2024 și se așteaptă la un sezon bun al călătoriilor

OPEC își menține estimările privind cererea de petrol în 2024 și se așteaptă la un sezon bun al călătoriilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iul 2024

OPEC și-a menținut previziunile privind creșterea relativ puternică a cererii globale de petrol în 2024 și anul viitor, afirmând că creșterea economică rezistentă și călătoriile aeriene vor sprijini utilizarea combustibilului în lunile de vară, transmite Reuters.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol a declarat într-un raport lunar că cererea mondială de petrol va crește cu 2,25 milioane barili pe zi (bpd) în 2024 și cu 1,85 milioane barili pe zi în 2025, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News
A fost lansată cea mai mare centrală solară din Chile. Cât 370 de terenuri de fotbal CITEȘTE ȘI A fost lansată cea mai mare centrală solară din Chile. Cât 370 de terenuri de fotbal
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Ambele prognoze au rămas neschimbate față de luna trecută.

”Se preconizează că o mobilitate puternică și călătoriile aeriene în emisfera nordică ,în timpul sezonului de vară/vacanță, vor stimula cererea de combustibili de transport și vor stimula creșterea în Statele Unite”, a spus OPEC în raport.

Prognozatorii petrolului sunt împărțiți mai mult decât de obicei în privința creșterii cererii de petrol pentru acest an și pe termen mediu, parțial din cauza diferențelor legate de ritmul tranziției mondiale la combustibili mai curați.

Miercuri mai devreme, BP a declarat că cererea de petrol va atinge vârful anul viitor.

OPEC+, care grupează OPEC și aliați precum Rusia, a implementat o serie de reduceri de producție de la sfârșitul anului 2022, pentru a sprijini piața.

Grupul a convenit pe 2 iunie să prelungească cea mai recentă reducere de 2,2 milioane bpd până la sfârșitul lunii septembrie și să o elimine treptat din octombrie.

OPEC și-a ridicat, de asemenea, prognoza pentru creșterea economică mondială în acest an la 2,9%, de la 2,8%, și a spus că există un potențial de creștere pentru acest ritm, invocând un impuls în afara țărilor dezvoltate în cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

"Ritmul de creștere economică din marile economii a rămas rezistent în prima jumătate a anului. Această tendință susține o traiectorie generală pozitivă de creștere pe termen scurt", a spus OPEC.

Prețul petrolului a fost constant după publicarea raportului OPEC, țițeiul Brent tranzacționându-se sub 85 de dolari pe baril.

Prognozele OPEC sunt la vârful așteptărilor industriei și, deși nu a prognozat un calendar pentru momentul în care cererea va atinge vârful, BP se așteaptă la acest lucru anul viitor, în ambele scenarii principale din raportul său anual Energy Outlook, publicat miercuri.

Agenția Internațională pentru Energie, care reprezintă țările industrializate, se așteaptă la o creștere mult mai mică a cererii în 2024 decât OPEC, de 960.000 bpd, și urmează să furnizeze o actualizare a opiniilor sale joi.

Raportul OPEC indică un deficit de aprovizionare cu petrol în următoarele luni și în 2025 - un deficit mai mare decât deficitul anticipat marți de prognoza guvernului SUA.

Raportul OPEC prevede, de asemenea, cererea de țiței OPEC+, sau țiței din OPEC plus țările aliate care lucrează cu aceasta, la 43,6 milioane bpd în al treilea trimestru, mult mai mult decât produce în prezent grupul, potrivit raportului.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec
petrol