OPEC+ a menținut neschimbată politica producției de petrol, inclusiv un plan de a începe creșterea producției din decembrie

OPEC+ a menținut neschimbată politica producției de petrol, inclusiv un plan de a începe creșterea producției din decembrie
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 08:31

O reuniune de miercuri a miniștrilor OPEC+ a menținut neschimbată politica producției de petrol, inclusiv un plan de a începe creșterea producției din decembrie, subliniind totodată necesitatea ca unii membri să facă reduceri suplimentare pentru a compensa supraproducția, transmite Reuters.

Mai mulți miniștri ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și aliați conduși de Rusia, sau OPEC+, așa cum este cunoscut grupul, au organizat o reuniune online a comitetului ministerial mixt de monitorizare (JMMC), scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
OMV Petrom începe lucrările de construcție pentru structura-suport din oțel a platformei de producție în cadrul proiectului Neptun Deep CITEȘTE ȘI OMV Petrom începe lucrările de construcție pentru structura-suport din oțel a platformei de producție în cadrul proiectului Neptun Deep
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

”JMMC a subliniat importanța critică a obținerii conformității depline și a compensației. În plus, Comitetul va evalua în permanență condițiile pieței”, a declarat OPEC într-un comunicat după întâlnire.

Prețurile petrolului au scăzut sub 70 de dolari pe baril în septembrie, pentru prima dată din 2021, dar de atunci au crescut la peste 75 de dolari din cauza temerilor că o posibilă escaladare în Orientul Mijlociu, ca urmare a atacului militar al Iranului asupra Israelului, ar putea perturba producția din regiune.

OPEC+ reduce producția cu un total de 5,86 milioane de barili pe zi (bpd), sau aproximativ 5,7% din cererea globală, într-o serie de pași conveniți de la sfârșitul anului 2022.

Grupul plănuiește o creștere a producției de 180.000 bpd în decembrie, ca parte a unei retrageri treptate a celui mai recent set de reduceri voluntare, care se extinde până în 2025.

Creșterea a fost amânată din octombrie, după ce prețurile au scăzut. Conformitatea țărilor a fost în centrul atenției la întâlnire, au declarat pentru Reuters surse care au participat, și este așteptat să rămână așa în săptămânile următoare, în special cea din Irak și Kazahstan.

Națiunile respective au promis ceea ce sunt cunoscute sub numele de reduceri de compensații de 123.000 bpd în septembrie și mai mult în lunile ulterioare, pentru a compensa supraproducția anterioară.

SURPRIZĂ - FOTO Cel mai mare lanț de cafenele al Greciei vine în România CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ - FOTO Cel mai mare lanț de cafenele al Greciei vine în România

Irakul, Kazahstanul și Rusia au declarat la întâlnire că și-au respectat reducerile promise în septembrie, se arată în comunicatul OPEC. Dar acest lucru va trebui verificat până în a doua săptămână a lunii octombrie de către surse secundare – firmele de consultanță și agențiile de raportare a prețurilor pe care grupul le folosește pentru a determina nivelurile de producție ale membrilor săi, se mai arată în comunicat.

O sursă OPEC+ a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că clarificarea dacă reducerile compensațiilor au fost făcute în septembrie va permite ca majorarea din decembrie să continue. Cu toate acestea, o lipsă de conformitate ar putea determina Arabia Saudită și altele să crească producția și mai rapid din decembrie, au spus analiștii.

”Dacă nu se conformează, ne putem imagina o eliminare mai rapidă a reducerilor voluntare”, a declarat Helima Croft, de la RBC Capital, într-un raport.

JMMC, care reunește miniștrii petrolului din Arabia Saudită, Rusia și alți producători de top, se întrunește de obicei o dată la două luni și poate face recomandări pentru schimbarea politicii. Acesta își va ține următoarea întâlnire pe 1 decembrie, înaintea unei reuniuni complete a OPEC+.

viewscnt
Afla mai multe despre
opec+
petrol