OMV Petrom și-a redus producția și vânzările de hidrocarburi, în special de gaze, obținând în schimb un preț mai bun la țiței

OMV Petrom și-a redus producția și vânzările de hidrocarburi, în special de gaze, obținând în schimb un preț mai bun la țiței
scris 9 apr 2021

OMV Petrom, cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, și-a redus atât producția de hidrocarburi, cât și vânzările de țiței, gaze și carburanți în primul trimestru al acestui an, singurul sector în care evoluția a fost una pozitivă fiind cel al producției de electricitate.

În primul trimestru al acestui an, OMV Petrom și-a micșorat producția de hidrocarburi la 138,9 mii bep/zi, cu 11,4 mii bep/zi sau 7,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut și cu 1,3 mii bep/zi sau 1% comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News

Cea mai importantă scădere a fost cea înregistrată de producția de gaze, care s-a diminuat la 71,7 mii bep/zi, cu 6,9 mii bep/zi sau 8,77% raportat la primul trimestru al anului trecut și cu 1,3 mii bep/zi sau 1,8% raportat la ultimul trimestru al lui 2020.

Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025 CITEȘTE ȘI Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025

Drept consecință, OMV Petrom și-a redus și vânzările totale de hidrocarburi la 131 mii bep/zi, cu 10.4 mii bep/zi sau 7,35% sub cele din primele trei luni ale anului trecut și cu cu 2,3 mii bep/zi sau 1,7% sub cele din ultimele trei luni ale anului trecut.

Vânzări gaze către terți au suferit la rândul lor, diminuându-se cu 4,43 TWh sau 27,5%, comparativ cu cele din perioada ianuarie-martie 2020.

Și vânzările de carburanți și alte produse rafinate, de 1,15 milioane tone, au scăzut comparativ cu primul și ultimul trimestru al anului trecut când au fost înregistrate vânzări de 1,2, respectiv 1,27 milioane tone.

Rata de utilizare a rafinăriei (95%) a scăzut marginal fața de cea din primul și ultimul trimestru al lui 2020, de 96%.

Indicatorul marjei de rafinare, de 2,8 dolari pe baril, chiar dacă este departe de cel din primele trei luni ale anului trecut, de 6,75 dolari pe baril, este superior celui din ultimul trimestru al lui 2020, de 2 euro/baril.

Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania CITEȘTE ȘI Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania

Prețul redus al gazelor a determinat compania să prefere să producă mai multă electricitate, cantitatea de electricitate produsă la Brazi fiind identică cu cea din ultimele trei luni ale anului trecut, de 1,18 TWh, și cu 5% peste cea realizată în primul trimestru al lui 2020.

Prețul realizat pe barilul de țiței a avut la rândul său o evoluție pozitivă, majorându-se de la 37,22 dolari (pe trimestrul al patrulea 2020) și 40,6 (pe primul trimestru al lui 2020) la 50,92 dolari pe baril.

În proiectul de buget, OMV Petrom estimează că-și va reduce în 2021 cu 9% producția de hidrocarburi, în special cea de gaze (-14%), și că-și va micșora implicit și volumul de gaze vândut, compensat de o majorare a celui de electricitate. Cu toate acestea, compania prognozează o creștere a profitului net cu 32%, de la 1,38 miliarde lei în 2020 la 1,82 miliarde de lei în 2021, pariind probabil pe revenirea vânzărilor de carburanți și pe majorări de prețuri la energia electrică.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
petrom
rezultate
t1
producție
țiței
gaze