Ministru - Energia oferită de prosumer în rețea este plătită la un preț foarte jos, ne gândim la o compensare cantitativă

Ministru - Energia oferită de prosumer în rețea este plătită la un preț foarte jos,  ne gândim la o compensare cantitativă
scris 8 apr 2021

Nu este stimulativ ca energia prosumerului care este dată în rețea să fie plătită la un preț foarte jos și, de aceea, Guvernul va modifica acest lucru, pentru a se ajunge la o compensare cantitativă a energiei produse în plus, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Este nevoie în România să fim parte a acestor schimbări, să fim parte a acestei revoluții inclusiv în domeniul construcțiilor, a eficienței energetice. Să nu uităm că primul sâmbure a fost făcut în Parlament spre sfârșitul anului 2018 – 2019 în Comisia de industrii, când pentru prima dată am legiferat în România prosumerul, acel consumator care poate să-și pună pe casa panouri fotovoltaice și nu mai trebuie să treacă prin furcile caudine ale tuturor agențiilor, autorităților pentru a putea folosi și a da surplusul în rețea.

Urmărește-ne și pe Google News

Acest lucru s-a realizat. Întâi cu 27 kW, apoi ridicat la 100 kW. Am reușit acest pas, dar nu este suficient. Trebuie să ne gândim că nu este stimulativ ca energia prosumerului care este dată în rețea să fie plătită la un preț foarte jos. De aceea, Guvernul și-a asumat în programul de guvernare să modifice acest lucru și să încercăm să ajungem la o compensare cantitativă a energiei produse în plus, în așa fel încât eu, prosumer, îți dau ție, furnizor, o cantitate și iau de la tine aceeași cantitate. În felul acesta cred că am putea stimula mult mai bine prosumerii și instalarea de panouri fotovoltaice pe casă s-ar face într-un ritm mult mai susținut.

Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025 CITEȘTE ȘI Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025

Panourile fotovoltaice nu înseamnă tot și de aceea e nevoie de tineri studenți, echipe din România și din toată lumea să vină să gândească noi concepții de case”, a spus Popescu, citat de Agerpres.

La sfârșitul anului 2018, Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat pachetul de reglementări pentru comercializarea energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile de către prosumatori.

Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania CITEȘTE ȘI Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania

Legislația stabilește că prosumatorii pot vinde, de-a lungul întregului an, energia produsă la prețul mediu ponderat al pieței pentru ziua următoare din anul precedent. De aceea, în acest an, ei primesc pentru energia injectată în rețele 0,19 lei/kWh, pentru că acesta a fost prețul mediu spot (PZU), pentru anul precedent. În 2020, au primit 0,25 lei/kWh injectat în rețea.

Firmele de distribuție sunt obligate să racordeze instalațiile prosumatorilor, iar preluarea în rețea a surplusului produs de aceștia este garantată. Prosumatorii nu plătesc, de asemenea, niciun cost legat de eventualele dezechilibre.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
prosumer