OMV Petrom a afișat un profit net aproape triplu în S1 2024. Cel din exploatare a scăzut cu 15%. Care este explicația

OMV Petrom a afișat un profit net aproape triplu în S1 2024. Cel din exploatare a scăzut cu 15%. Care este explicația
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 31 iul 2024

OMV Petrom, cel mai important producător de hidrocarburi și carburanți din România, totodată producător de energie electrică, companie controlată de grupul austriac omonim și la care statul român deține aproape 20,7% din acțiuni, a înregistrat în primul semestru din 2024 un profit net de 2,628 miliarde lei, aproape triplu față de cel de 944 milioane lei din perioada similară a anului trecut. 

Pe de altă parte, rezultatul din exploatare al companiei excluzând elementele speciale s-a redus cu 15%, de la 3,709 la 3,147 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Intră în vigoare Legea istorică privind inteligența artificială. Aduce restricții și noi reguli. La ce va trebui să fii atent CITEȘTE ȘI Intră în vigoare Legea istorică privind inteligența artificială. Aduce restricții și noi reguli. La ce va trebui să fii atent
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Explicația este că celebra contribuție de solidaritate datorată de OMV Petrom pentru țițeiul rafinat anul trecut, deși a fost plătită în iunie 2024, a fost recunoscută în situația cheltuielilor pe 2023, nemaiapărând acum decât la capitolul ″Alte ajustări″ (1,031 miliarde lei). Astfel, în raportul pe S1 2024, la coloana cu cheltuieli fiscale, în dreptul contribuției de solidaritate apare cifra zero, comparativ cu 1,982 miliarde lei pe primele 6 luni din 2023.

″Contribuția de solidaritate pe țițeiul rafinat s-a datorat pentru țițeiul procesat în 2022 și 2023, ca urmare nu mai este aplicabilă în 2024. În 2023, contribuția de solidaritate pe țițeiul rafinat, în sumă de 2,729 miliarde lei, a fost recunoscută în Situația consolidată a veniturilor și cheltuielilor pentru cantitățile de țiței procesat în 2022 (1,485 miliarde lei) și 2023 (1,244 miliarde lei). Contribuția de solidaritate pe țițeiul rafinat pentru anul 2023 a fost plătită în iunie 2024 și este inclusă în Situația interimară consolidată simplificată a fluxurilor de trezorerie în linia <Alte ajustări>″, explică OMV Petrom.

OMV Petrom a afișat un profit net aproape triplu în S1 2024. Cel din exploatare a scăzut cu 15%. Care este explicația
Microsoft anunță că a rezolvat problemele care afectau Outlook și jocul video Minecraft CITEȘTE ȘI Microsoft anunță că a rezolvat problemele care afectau Outlook și jocul video Minecraft

Veniturile totale din vânzări ale companiei au scăzut cu 3% în primele 6 luni din 2024, de la 17,864 la 17,248 miliarde lei, influențate negativ de prețuri și volume mai mici aferente vânzărilor de gaze naturale și de prețuri mai mici la energie electrică, compensate parțial de vânzări mai mari de produse petroliere și de volume mai mari de energie electrică vândută.

În primele 6 luni am avut o performanță bună, susținută de modelul nostru de business integrat, revenirea cererii de piață pentru produsele noastre și rate de utilizare mai mari ale activelor noastre din downstream. Cu toate acestea, prețurile mai mici la gaze și la energie electrică și volumele mai mici de hidrocarburi disponibile la vânzare au dus la un rezultat din exploatare CCA excluzând elementele speciale cu 15% mai mic, de aproximativ 3 miliarde lei. În această perioadă, am contribuit cu circa 8 miliarde de lei la bugetul de stat al României, inclusiv dividende, și am investit aproximativ 2,4 miliarde de lei″, a declarat CEO-ul OMV Petrom, Cristina Verchere.

Ford BlueCruise, sistemul de conducere semiautonomă, poate fi utilizat și de români, însă doar în afara țării CITEȘTE ȘI Ford BlueCruise, sistemul de conducere semiautonomă, poate fi utilizat și de români, însă doar în afara țării

În primul semestru din 2024, OMV Petrom a plătit taxe și impozite la bugetul de stat de circa 8,3 miliarde lei, ușor sub nivelul de 8,8 miliarde lei, din S1 2023.

De la 1 ianuarie 2024, a fost introdusă o nouă taxă pe cifra de afaceri (0,5% pentru OMV Petrom SA și OMV Petrom Marketing SRL), cu un impact anual total estimat la sub 50 milioane euro în 2024. Noua taxă se aplică în perioada 2024-2025″, se menționează în raport.

TAROM suspendă zborurile către Beirut CITEȘTE ȘI TAROM suspendă zborurile către Beirut

Producția totală de hidrocarburi a scăzut cu 3%, din care cea de țiței și condensat cu 4%, iar cea de gaze naturale cu 2%. Volumele vândute s-au diminuat cu 5% la țiței și cu 3% la gaze.

Marja de rafinare al OMV Petrom a scăzut cu 2,9 dolari/baril, la circa 11,1 dolari/baril, în principal din cauza reducerii diferențialelor la motorină și benzină și a prețurilor mai ridicate la țiței. Rata de utilizare a rafinăriei a crescut la 95%, de la 64% în S1 2023, grație unei baze scăzute anul trecut, ce a reflectat oprirea planificată a rafinăriei în T2 2023.

Economia zonei euro a crescut peste așteptări, în pofida contracției economice germane CITEȘTE ȘI Economia zonei euro a crescut peste așteptări, în pofida contracției economice germane

Vânzările totale de produse rafinate au fost cu 14% mai mari față de primele 6 luni din 2023, cele cu amănuntul crescând cu 6%, sprijinite de creșterea cererii, iar cele angro – cu 26%, reflectând disponibilitatea mai scăzută a produselor în perioada de referință, din cauza reviziei rafinăriei.

Producția netă de energie electrică a centralei de la Brazi a fost mai mult decât dublă, crescând de la 0,97 la 2,13 TWh, nivel record pentru prima jumătate de an de la începerea operării, fiind în revizie planificată pe o perioadă mai scurtă, cu întreaga sa capacitate în aprilie și jumătate de capacitate în mai, comparativ cu revizia completă din martie până la începutul lunii iulie 2023. Producția centralei a acoperit 8% din mixul de generare al României, a precizat OMV Petrom.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit omv petrom
rezultate omv petrom
venituri omv petrom
investiții omv petrom