Un al doilea contract comercial bilateral forward (cu livrare în viitor) de export de curent electric din România în Ucraina a fost semnat pe piața locală angro în ultimele circa 30 de zile, după primul, încheiat de Premier Energy cu compania ucraineană de stat JSC Energy Company of Ukraine (ECU), prezentat de asemenea de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Anterior, în ultimii aproape 2 ani, nu mai fusese raportat nici un astfel de contract. Însă acum, țara vecină, care a pierdut anul acesta nu mai puțin de 9.000 MW instalați de centrale de producție de electricitate din cauza atacurilor Federației Ruse, este nevoită să importe tot mai mult din Europa, la niveluri fără precedent.
Industrial Energy SA, trader și furnizor controlat indirect de familia Bîlteanu, este al doilea jucător local de profil care a semnat acum contract de export de energie electrică în Ucraina, relevă date analizate de Profit.ro.
Industrial Energy SA a încheiat pe 17 iulie un contract de export de energie în Ucraina, cu perioadă de livrare 22-31 iulie 2024 și pentru o cantitate zilnică de până la 700 MWh, adică cel mult 7.000 MWh în total.
Formula de stabilire a prețului din contract prevede că, pentru fiecare oră de livrare, la cotația spot orară PZU din România se adaugă tariful de tranzit către țări nemembre UE, de 2,8 euro/MWh, plus o taxă pentru servicii, stabilit tot conform unei formule și care nu poate fi mai mică de 1,25 euro/MWh.
Vânzătorul este controlat indirect de către Gheorghe Bîlteanu, fondatorul grupului de firme Romenergo, fost administrator la SIF Muntenia și totodată tatăl lui Dragoș Bîlteanu, fost președinte al Consiliului de Administrație și ex-director general al SIF Banat-Crișana. Dragoș Bîlteanu. Industrial Energy SA deține și operează și un parc fotovoltaic, cu putere instalată de circa 1 MW.
Familia Bîlteanu controlează indirect și societatea Electromontaj, unul dintre cei mai mari și mai vechi constructori de obiective energetice din România, care a câștigat recent licitația Hidroelectrica pentru retehnologizarea amenajării hidroenergetice Vidraru. Electromontaj a preluat în 2022 Hidroconstrucția, companie specializată în lucrări hidroenergetice și hidrotehnice la suprafață și în subteran.
CITEȘTE ȘI Hackerii nord-coreeni fură secrete militare, trei mari state reacționează. SUA oferă recompensă substanțialăCumpărătorul energiei vândute de Industrial Energy SA este firma ucraineană de trading și furnizare LLC Energy 365, controlată de Mitsura Olena Oleksiivna. Compania, condusă de Yurii Pidlisnyi, a fost înființată în 2017 și este specializată în vânzare de electricitate și gaze naturale către consumatori noncasnici.
Până la tranzacția Premier Energy – ECU din iunie 2024, cel mai recent contract comercial bilateral forward de export de energie din România în Ucraina fusese unul semnat în vara lui 2022, între subsidiara bulgară și cea ucraineană a elvețienilor de la Axpo, însă înțelegerea intragrup prevedea o cantitate livrată nesemnificativă. Cele mai multe contracte bilaterale de export prevăd livrări în Serbia.
Extras din contract. Sursă: OPCOM
Grosul importurilor de energie electrică ale Ucrainei se derulează pe piețele spot ale țărilor vecine România, Republica Moldova, Ungaria, Slovacia și Polonia, cu care ucrainenii au interconectări energetice fizice.
După cum a relatat Profit.ro, Guvernul de la Kiev a decis să majoreze, începând cu 1 iunie, ponderea procentuală minimă din totalul necesarului de energie pe care consumatorii industriali din Ucraina sunt obligați să și-o asigure prin importuri pentru a li se garanta că nu li se întrerupe alimentarea cu curent electric de către operatorii de distribuție, de la 50% la 80%.
Decizia se numără printre cauzele scumpirilor recente masive de pe piața angro de electricitate din România, de pe care se aprovizionează și Republica Moldova. De altfel, recent, Chișinăul a suspendat transferul de energie către Ucraina.
CITEȘTE ȘI Rusia, aproape de a permite deschiderea de sucursale ale băncilor străineUcraina și-a dublat într-o singură lună, din mai în iunie, importurile de electricitate, ajungând la peste 850 GWh importați, ceea ce reprezintă cu 6% mai mult decât importurile totale din întreg anul trecut. Acesta este cel mai ridicat import lunar al Ucrainei din ultimii 10 ani, în condițiile în care nu există date publice disponibile premergătoare anului 2014. Comparativ cu importurile din aceeași lună a anului trecut, de 43 GWh, cele din Iunie 2024 au fost de 20 de ori mai ridicate.
Cel mai mare volum de energie electrică a fost importat în iunie de Ucraina din Ungaria – 357,1 GWh sau 42%. Alți 297 GWh (148,5 GWh de fiecare) au venit din Slovacia și România (17% din fiecare țară) și 138,1 GWh (16%) din Polonia. 66,2 GWh sau 8% din total a fost importat din Republica Moldova.
În plus, Ucraina negociază cu UE majorarea, ca putere, a capacității de import de energie din blocul comunitar a Kievului, de la nivelul actual de 1.700 MW la 2.200 MW.