SURPRIZĂ Operatorul reactoarelor nucleare de la Cernavodă se gândește să-și construiască și centrală de producție de energie pe gaze naturale, de cel puțin 100 MW

SURPRIZĂ Operatorul reactoarelor nucleare de la Cernavodă se gândește să-și construiască și centrală de producție de energie pe gaze naturale, de cel puțin 100 MW
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 30 iul 2024

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, cu proiecte investiționale majore, constând în retehnologizarea reactorului 1 al centralei, ridicarea reactoarelor 3 și 4, precum și SMR-urile de 462 MW avute în vedere la Doicești, se gândește să-și construiască și o unitate de producție de energie electrică pe gaze naturale, cu putere instalată de cel puțin 100 MW, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

SNN ia în calcul realizarea unei capacități pentru producere energie electrică, cu turbine pe gaz în ciclu combinat, cu puterea de aproximativ 100 - 120 MW, se arată într-un document al companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
ANCOM amintește - Cum poți opri un contract de telefonie sau internet. Ce, cum și unde reclami CITEȘTE ȘI ANCOM amintește - Cum poți opri un contract de telefonie sau internet. Ce, cum și unde reclami
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

″Existența unui decalaj între nivelul producției interne de energie electrică și consumul intern, casnic și industrial, oferă oportunitatea investirii în operaționalizarea cât mai rapidă de noi capacități de producție care să reducă necesarul de import″, este argumentat în document, compania spunând că urmărește ″susținerea reducerii capacităților de producție a energiei electrice, din cauza închiderii termocentralelor pe cărbune, prin proiecte energetice cu termen accelerat de punere în funcțiune și cu emisii reduse de CO2, conform strategiei energetice a României″.

SNN aduce ca argument și dezvoltarea exploatărilor interne de gaze naturale, unele aflate deja în faza construcției instalațiilor de extracție și transport.

FOTO Defrișările pe Valea Oltului au provocat primul incident - Un bolovan a lovit o mașină CITEȘTE ȘI FOTO Defrișările pe Valea Oltului au provocat primul incident - Un bolovan a lovit o mașină

″Intrarea in exploatare a acestor zăcăminte, următorul programat fiind Neptun Deep – Romgaz & OMV Petrom, elimină dezavantajul importului și oferă necesarul de gaz pentru noi investiții energetice″, mai menționează sursa citată.

Nuclearelectrica vrea, astfel, un studiu de fezabilitate pentru construirea unei termocentrale cu turbine pe gaz în ciclu combinat care să se încadreze în normele UE privind emisiile scăzute de CO2, cu un randament de minim 30% în ciclu simplu și minim 38% în ciclu combinat (CCGT), la costuri cât mai scăzute.

FOTO Anunț RAR pentru șoferi - Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) are un nou format. \ CITEȘTE ȘI FOTO Anunț RAR pentru șoferi - Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) are un nou format. "Nu trebuie să mergeți să scotociți printre actele mașinii."

″Realizarea acestei capacități se doreste a fi pe un amplasament care să ofere avantajul existenței unui minim de facilități ce pot fi utilizate, cu efectuarea reparațiilor și modernizărilor necesare, respectiv existența tuturor autorizațiilor necesare de funcționare, a stațiilor de intrare și ieșire din sistemul energetic național etc. Existența posibilității tehnice de conectare la sistemul de conducte Transgaz, precum și existența capacității de livrare gaz metan la debitul ce va fi necesar turbinelor constituie, din punct de vedere tehnic, prima prioritate.

În ordine, urmează: existența stației de evacuare putere (stație electrică de racordare la sistemul energetic național – SEN) și existența unei surse de aprovizionare cu apă, apoi celelalte utilități. Pentru a beneficia de avantajul unor condiții facile și rapide de transport pentru instalațiile și echipamentele agabaritice ce intră în componența investiției preconizate, considerăm ca fiind de preferat o locație aflată în proximitatea unor drumuri naționale sau europene, localitățile riverane fluviului Dunărea fiind un plus, dacă pot întruni și celelalte condiții″, spune compania.

Studiul de fezabilitate va trebui să propună 3 amplasamente posibile.

Apple a încheiat cu un sindicat primul său acord de muncă pentru lucrători din Statele Unite CITEȘTE ȘI Apple a încheiat cu un sindicat primul său acord de muncă pentru lucrători din Statele Unite

De asemenea, vor fi analizate 3 scenarii de soluții tehnice, respectiv configurații de echipamente, cu circa 100 MW asigurați de turbine pe gaz mari și aproximativ 20 MW din turbine pe gaz de mici dimensiuni sau din motoare termice cu piston.

″Configurația cerută urmărește să poată asigura profitabilitatea instalației, oferind energie în bandă de până la 80% din capacitate și participare în piața de echilibrare cu până la 20%. Procentajele exacte (ex: 80% și 20%) urmează a fi stabilite în urma analizei datelor tehnice ale turbinelor pe gaz și motoarelor termice propuse. Sistemul trebuie plasat în formație CCGT și se va analiza și profitabilitatea soluției de furnizare a agentul termic necesar termoficării unei comunități situate în apropierea amplasamentului″, se mai notează în document.

Nuclearelectrica alimentează deja de mulți ani sistemul centralizat de încălzire din Cernavodă, prin intermediul a 2 schimbătoare de căldură instalate la unitatea 1 a centralei nucleare.

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica centrală pe gaze
nuclearelectrica proiecte investiții
centrala nucleară cernavodă