BUGET 2019 Companiile de stat trebuie și să centreze, și să dea cu capul: să ofere energie ieftină populației, să-și majoreze contribuția la buget și să finanțeze și Fondul Suveran

BUGET 2019 Companiile de stat trebuie și să centreze, și să dea cu capul: să ofere energie ieftină populației, să-și majoreze contribuția la buget și să finanțeze și Fondul Suveran
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 1 feb 2019

Secretul bugetului pe 2019 redactat de Ministerul de Finanțe este descoperirea actualei coaliții de guvernământ a unui perpetuum mobile: companiile de stat, în special cele din sectorul energetic. Acestea vor trebui să ofere energie și gaze ieftine populației și industriei (în special sistemului de încălzire centralizată), să achite o taxă pe cifra de afaceri de 2%, să “verse” 35% din rezerve la buget, să ofere aproximativ 7 miliarde de lei dividende statului, iar cu aceleași dividende să finanțeze și visul PSD, Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI). Și să mai facă și investiții!

Deficitul bugetar pe 2018 a fost salvat numai după ce Guvernul a obligat, în luna noiembrie, companiile la care este principal acționar să îi distribuie peste 3 miliarde de lei dividende suplimentare. Astfel, acestea s-au adăugat nivelului prevăzut în proiectul de buget pe 2018, de 3,5 miliarde de lei, la finalul anului statul reușind să adune nu mai puțin de 7 miliarde de lei numai din venituri din dividende de la companiile la care este acționar. Suma reprezintă aproximativ o pătrime din deficitul de 27 de miliarde de lei raportat de MFP. În lipsa numai a dividendelor speciale “ordonate” de guvern în noiembrie, deficitul bugetar ar fi fost de 31 miliarde lei, iar ponderea sa în PIB nu de 2,8 ci de 3,3%.

Urmărește-ne și pe Google News

Prin OUG 114, guvernul a plafonat prețul gazelor, a obligat companiile de stat să ofere energie ieftină populației (cost de producție plus un profit de 5%, potrivit unui proiect de ordin ANRE, în cazul Hidroelectrica și Nuclearelectrica) și a introdus o contribuție de 2,5% pe cifra de afaceri a companiilor din acest domeniu (care se aplică retroactiv, pe cifra de afaceri din 2018).

Cu toate acestea, încasările din dividende scad cu doar 300 milioane de lei, de la 7,1 miliarde (care includ și dividendele speciale) la 6,8 miliarde de lei. Explicația este că și acestea se aplică profiturilor pe 2018, în anii următori urmând a scădea, însă tot la niveluri net superioare celui bugetat pentru 2018: 5,6 miliarde în 2020), 5,9 miliarde în 2021 și 6,2 miliarde în 2022.

EXCLUSIV Retehnologizarea reactoarelor de la Cernavodă: Cel mai mare producător de electricitate din Coreea de Sud se aliază cu americani pentru contracte în România. Șefii companiilor - la Guvern CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Retehnologizarea reactoarelor de la Cernavodă: Cel mai mare producător de electricitate din Coreea de Sud se aliază cu americani pentru contracte în România. Șefii companiilor - la Guvern

Potrivit documentelor care însoțesc proiectul de buget, 1,5 miliarde de lei reprezintă 35% din sumele repartizate din rezerve de către companiile de stat, prevedere introdusă prin aceeași OUG 114.

Cu alte cuvinte, Guvernul crede că, în anii următori, companiile de stat vor fi extrem de profitabile, urmând a încasa de la acestea peste 5 miliarde de lei, cu 1,5 miliarde peste nivelul bugetat în 2018, și aceasta la o cotă record de 90% din profit.

Chiar și dacă valoarea lor nu este umflată artificial, mai intervine o altă problemă: aceste dividende mai au o destinație, potrivit unei alte OUG, și anume ar urma să alimenteze Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), visul principalului partid de guvernare, PSD.

Bugetul pe 2019 pare a considera că prevederile OUG 114 nu vor influența cu nimic profitabilitatea companiilor de stat. Însă vineri ANRE a stabilit un profit reglementat de 5% pentru producătorii de electricitate destinată populației, care va afecta extrem de mult rezultatele Hidroelectrica și Nuclearelectrica. Statul va încasa dividende mult mai mici de la aceste companii.

Ca și de la Romgaz. Directorul general al companiei Adrian Volintiru a anunțat că cifra de afaceri a companiei va scădea în acest an cu 20-25% față de 2018 din cauza OUG 114, care prevede plafonarea prețului gazelor la 68 lei/MW începând cu 1 aprilie 2019.

În termeni de profit, șeful Romgaz a previzionat o scădere cu 420 de milioane de lei față de 2018. Anul trecut, Romgaz a înregistrat o cifra de afaceri de 4,9 miliarde lei, potrivit estimărilor lui Volintiru.

viewscnt
Afla mai multe despre
enrgie
buget
taxare
finantare
fond de investiții