Obligativitatea de vânzare de gaze pe bursă pentru producători a fost menținută, la 50%, în pofida obiecțiilor petroliștilor offshore din Marea Neagră

Obligativitatea de vânzare de gaze pe bursă pentru producători a fost menținută, la 50%, în pofida obiecțiilor petroliștilor offshore din Marea Neagră
scris 12 iun 2018

Comisia de Industrii din Camera Deputaților, condusă de deputatul PSD Iulian Iancu, a menținut în Legea energiei obligativitatea de vânzare de gaze pe bursă pentru producătorii români, în procentul de 50% din cantitatea totală anuală vândută stabilit anterior de Senat.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Decizia a fost luată prin vot, în pofida opoziției reprezentanților companiilor petroliere concesionare de perimetre offshore de hidrocarburi în Marea Neagră, care au susținut, în ședința Comisiei, că această obligativitate îi împiedică să încheie contracte bilaterale pe termen lung în avans, pentru asigurarea finanțării investițiilor masive necesare pentru dezvoltarea zăcămintelor din apele teritoriale ale României.

Urmărește-ne și pe Google News

În plus, deputații din Comisie au introdus în lege, la propunerea Consiliului Concurenței, obligativitatea corelativă a furnizorilor de gaze naturale de a cumpără de pe piețele centralizate, în mod transparent și discriminatoriu, 50% din cantitatea totală de gaze achiziționată în cursul unui an.

Canadienii de la CGI, al 5-lea jucător mondial independent în domeniul serviciilor IT, deschid un centru de consultanță și cercetare software în București și angajează 300 de persoane CITEȘTE ȘI Canadienii de la CGI, al 5-lea jucător mondial independent în domeniul serviciilor IT, deschid un centru de consultanță și cercetare software în București și angajează 300 de persoane

"Vrem securitatea cererii, să fim siguri că cineva va cumpăra și plăti gazul produs de noi. Instrumentul cel mai simplu este contractul comercial bilateral pe termen lung. Aceste contracte nu pot fi tranzacționate, nici în România, nici în Europa. Aceste contracte sunt fundamentul pieței mondiale a gazelor, asigură aprovizionarea pe termen lung pentru consumatori, cererea pentru producători și finanțarea investițiilor, inclusiv în infrastructura de transport. Fără contracte bilaterale pe termen lung nu s ar fi făcut dezvoltările din Marea Nordului, Norvegia, Olanda sau Qatar", a declarat, în fața Comisiei, reprezentantul Asociației Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN), care grupează companii precum OMV Petrom, ExxonMobil, Lukoil sau Black Sea Oil&Gas.

Acesta a propus introducerea în Legea energiei a unei distincții între contractele pe termen lung, cu termen de livrare mai mare de un an, care să se încheie în afara piețelor centralizate, și cele pe termen scurt și mediu, cu livrare în mai puțin de un an, pentru care să existe obligativitate de tranzacționare pe bursă.

Cheltuielile României pentru turism, sub nivelul alocat de rivali. Doar 0,5% dintre turiștii străini aleg Delta CITEȘTE ȘI Cheltuielile României pentru turism, sub nivelul alocat de rivali. Doar 0,5% dintre turiștii străini aleg Delta

"Concurența între produsele pe termen scurt și mediu se va dezvolta natural. Contractele pe termen lung însă sunt cele care permit producția. Fără acestea nu există gaz de tranzacționat pe termen scurt și mediu. Termenii contractelor pe termen lung nu trebuie supuse nici unei reglementări. De pildă, o clauză de forță majoră într-un contract pe termen lung nu poate fi stabilită de un reglementator, ci doar de părțile semnatare. Varianta de la Senat a proiectului de lege, cu obligație de vânzare de 50%, împiedică producătorii să încheie contracte pe termen lung", a spus reprezentantul ARCOMN.

În replică, președintele Comisiei, Iulian Iancu, a susținut că legea nu împiedică deloc încheierea de contracte bilaterale pe termen lung și foarte lung de către producători, dar că partenerii producătorilor în aceste contracte bilaterale trebuie să cunoască și să aplice obligațiile de tranzacționare transparentă și nediscriminatorie în raport cu consumatorii, pe piețele centralizate.

Deși cei de la ARCOMN nu s-au arătat a fi deloc convinși de acest argument, raportul la proiectul de modificare a Legii energiei a fost votat de Comisie cu menținerea obligației de vânzare de 50% pentru producători, la care a fost adăugată cea corelativă de cumpărare pentru furnizorii de gaze.

viewscnt
Afla mai multe despre
producatori gaze
vanzare gaze
pret gaze
furnizori gaze
gaze naturale marea neagra
offshore
iulian iancu
comisia de industrii camera deputatilor
exxonmobil
omv petrom
lukoil