Oltchim a pierdut procesul în care îi acuza pe fostul director general Constantin Roibu și pe alți membri ai vechii conduceri de prejudicierea combinatului vâlcean. Decizia nu e definitivă

Oltchim a pierdut procesul în care îi acuza pe fostul director general Constantin Roibu și pe alți membri ai vechii conduceri de prejudicierea combinatului vâlcean. Decizia nu e definitivă
scris 12 iun 2018

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea și administratorii săi judiciari Rominsolv și BDO Business Restructuring au pierdut la prima instanță procesul în care îi acuzau pe fostul director general, Constantin Roibu, și pe alți membri ai vechii conduceri de prejudicierea combinatului vâlcean și cereau atragerea răspunderii acestora pentru intrarea în insolvență a companiei.

Procesul dura de peste 4 ani, acțiunea fiind intentată în mai 2014 la Tribunalul Vâlcea. Oltchim a intrat în insolvență în ianuarie 2013.

Urmărește-ne și pe Google News

Decizia este cu drept de recurs în termen de 7 zile de la comunicarea hotărârii.

Câștigul salarial mediu net a crescut în aprilie cu 14,7%, la 2.713 lei CITEȘTE ȘI Câștigul salarial mediu net a crescut în aprilie cu 14,7%, la 2.713 lei

De asemenea, reclamanții vor trebuie să le plătească celor patru pârâți cheltuieli de judecată în sumă totală de aproape 45.000 lei. Oltchim și administratorii săi judiciari vor mai trebui să achite peste 93.000 lei experților care au întocmit rapoarte de specialitate în contabilitate, petrochimie și utilaje petroliere folosite ca probe în instanță, reprezentând onorarii și cheltuieli ocazionate de realizarea rapoartelor.

În raportul privind cauzele insolvenței Oltchim, prezentat de către administratorii judiciari în 2013, se menționează că Oltchim a derulat relații comerciale defavorabile, generatoare de prejudicii, cu mai multe companii controlate direct sau indirect de către propriul management.

"În relațiile comerciale cu Oltchim, aceste firme aveau dublă calitate, respectiv atât calitatea de furnizor, cât și cea de client. În perioada 2009-2012, volumul total al tranzacțiilor dintre Oltchim SA și companiile controlate de către managementul societății a fost de aproximativ 71,4 milioane euro", se arată în documentul citat.

Germania și Franța au criticat aspru decizia lui Trump de a-și retrage sprijinul pentru comunicatul G7 CITEȘTE ȘI Germania și Franța au criticat aspru decizia lui Trump de a-și retrage sprijinul pentru comunicatul G7

"Practic, Oltchim nu a mai aparținut acționarilor săi, ci traderilor, care erau controlați, direct sau indirect, de managementul combinatului", declara, în martie 2013, avocatul Gheorghe Piperea, reprezentant al administratorului judiciar Rominsolv.

Oltchim a anunțat recent că scoate la licitație trei pachete de active, respectiv uzina petrochimică PVC II din Râmnicu Vâlcea, uzina petrochimică din Bradu-Pitești și uzina anhidrida ftalică din Râmnicu Vâlcea. Anterior, s-a ajuns la o înțelegere cu distribuitorul gălățean de profile PVC Dynamic Selling Group pentru vânzarea diviziei de materiale de construcții Ramplast contra sumei de 2,6 milioane euro.

La finalul anului trecut, Oltchim a aprobat vânzarea principalelor sale 7 active către compania Chimcomplex a omului de afaceri Ștefan Vuza, pentru 127 milioane euro.

În primele trei luni din 2018, Oltchim a înregistrat un profit net de 46,33 milioane lei, aproape cât cel consemnat în întreg anul 2017, iar vânzările au depășit 297 milioane lei, fiind cu peste 34% mai mari comparativ cu perioada similară a anului trecut. Compania este controlată de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), fosta AVAS, aflată în coordonarea Ministerului Economiei, cu 54,8% din acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
oltchim
combinatul oltchim
oltchim ramnicu valcea
insolventa oltchim
constantin roibu
rominsolv
gheorghe piperea
chimcomplex