CONFIRMARE: Gospodăriile care produc energie regenerabilă o pot vinde fără să se înregistreze ca PFA. Furnizorii vor emite factura în numele lor pentru a rezolva problema TVA

CONFIRMARE: Gospodăriile care produc energie regenerabilă o pot vinde fără să se înregistreze ca PFA. Furnizorii vor emite factura în numele lor pentru a rezolva problema TVA
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 12 iun 2018

Producătorii persoane fizice private de energie regenerabilă vor putea introduce și implicit, vinde, energie în rețea, la numai puțin de 10 ani de la adoptarea legii care le permitea acest lucru, a anunțat vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, confirmând o informație publicată în urmă cu o săptămână de Profit.ro.

"În Legea 220/2008, deci într-o lege aprobată acum zece ani, exista o prevedere că pentru producătorii casnici de energie regenerabilă se vor aproba niște scheme de sprijin. Principala barieră în calea acestei scheme de sprijin a fost legislația fiscală. Încă din 2009 - 2010, am început discuțiile cu Ministerul Finanțelor pentru a găsi soluții pentru acești mici producători și am eșuat. Însă, de la începutul acestui an, am inițiat discuții mai intense cu Ministerul Finanțelor și, spre bucuria mea, am găsit soluții relativ repede.“, a precizat oficialul ANRE, citat de Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit unor surse oficiale, confirmate de Nagy-Bege, Ministerul Finanțelor va decide și statutul prosumerilor ca plătitori de impozit pe venit, ei urmând fie a fi exceptați, fie vor fi subiectul unui statut special de impozitare, după modelul normei de venit.

EXCLUSIV Transelectrica ar urma să investească în Republica Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Transelectrica ar urma să investească în Republica Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz

Prosumerii sunt acei consumatorii care își instalează în gospodării propriile sisteme de producție de energie.

În ceea ce privește plata taxei pe valoare adăugată (TVA), Finanțele intenționează să propună un model prin care mici producători privați să nu emită factură, ci să transfere această obligație furnizorilor, după care ar urma să se regleze între ei.

Potrivit Codului Fiscal, prosumerii oricum ar fi scutiți de la plata TVA, nedepășind pragul de 300.000 de lei, însă ar trebui să evidențieze TVA și să țină o contabilitate simplă.

Rămâne de decis la ce preț va fi achiziționată energia regenerabilă de la micii consumatori privați. În prezent, în comisia de industrii a Camerei Deputaților se discută ca prețul plătit de furnizor să fie egal cu cel pe care acesta îl furnizează consumatorului casnic.

Potrivit unor surse din piață, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) propune ca prețul achitat de furnizor să fie egal cu prețul mediu înregistrat pe piața pentru ziua următoare (PZU) din ultimele 12 luni.

Prevederile sunt importante pentru că, Administrația Fondului pentru Mediu urmează că extindă Programul Casa Verde cu un altul, prin care să acorde finanțare consumatorilor privați în vederea instalării unor capacități de producție de energie regenerabilă în limita puterii instalate. Aceleași surse susțin că ANM ar avea intenția de a stabili un prag maxim de 6 KWh pe punct de consum.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie regenrabila
prosumeri
tva