Ernst&Young: Legislația românească blochează finanțarea proiectelor de centrale de producție de energie interzicând vânzarea în avans a electricității care urmează să fie produsă

Ernst&Young: Legislația românească blochează finanțarea proiectelor de centrale de producție de energie interzicând vânzarea în avans a electricității care urmează să fie produsă
scris 12 iun 2018

Legislația românească nu permite vânzarea în avans către furnizori, de către dezvoltatorii de proiecte de centrale de producție de energie, a electricității care urmează să fie produsă, în scopul facilitării obținerii de finanțare pentru implementarea respectivelor proiecte, ceea ce blochează apariția acestui tip de tranzacții, tot mai frecvente în Europa, arată Ernst&Young (EY).

"În România, constatăm un interes diminuat al capitalului privat pentru capacități convenționale mari de producere a energiei electrice. Furnizarea de soluții descentralizate de tip “contracted generation” este la modă în întreaga Europă, dar continuă să fie blocată în România de cadrul legislativ al pieței angro. Același cadru va bloca în continuare dezvoltarea de noi proiecte bazate pe energii regenerabile, deși se fac eforturi pentru a îmbunătăți economicitatea celor deja puse în funcțiune și se încurajează apariția prosumerilor", spune Valeriu Binig, partener EY România, cu ocazia lansării raportului global al firmei “Power transactions and trends: Q1 2018“.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe de altă parte, potrivit lui Binig, este posibil să vedem și în România tranzacții cu proiecte operaționale în domeniul energiilor regenerabile, atât din nevoia de consolidare a generatorilor, cât și din nevoia de integrare pe verticală a furnizorilor, ale căror marje sunt puse sub presiune într-o "piață a vânzătorilor", cum este piața românească angro de electricitate în momentul de față.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
McDonald’s lansează o amplă campanie de recrutare. Ce salarii oferă lanțul de restaurante CITEȘTE ȘI McDonald’s lansează o amplă campanie de recrutare. Ce salarii oferă lanțul de restaurante

Furnizorii români de energie electrică deplâng de mulți ani faptul că nu pot încheia contracte bilaterale pe termen lung de cumpărare de energie în avans de la dezvoltatorii de proiecte de producție de electricitate din cauza faptului că, potrivit reglementărilor în vigoare, acești dezvoltatori nu pot deveni participanți la piața de energie până la finalizarea și punerea în funcțiune a proiectelor lor.

Astfel, încă din 2012, patronatul furnizorilor acuza "blocarea investițiilor în sectorul energiei electrice: dezvoltatorii de proiecte în sectorul producerii  energiei, în special din surse regenerabile, neavând calitatea de participant la piață, nu pot încheia contracte pe termen lung cu furnizorii, contracte solicitate de către bănci ca o garanție pentru finanțarea proiectelor".

Valoarea tranzacțiilor din sectorul energiei și al utilităților, de la nivel global, a atins un record trimestrial, de 97 miliarde de dolari, în primul trimestrul al anului 2018. 15 tranzacții cu valori de mai multe miliarde de dolari cumulează 90% din valoarea totală a tranzacțiilor, se arată în raportul EY citat.

Topul politicienilor români în social media. Președinți, premieri, primari, parlamentari se folosesc tot mai mult de Facebook CITEȘTE ȘI Topul politicienilor români în social media. Președinți, premieri, primari, parlamentari se folosesc tot mai mult de Facebook

Aproape jumătate (49%) din toate tranzacțiile anunțate în trimestrul I al anului 2018 sunt din domeniul energiei regenerabile, având în vedere că multe dintre companiile de utilități încep să construiască și să opereze propriile unități de producție a energiei regenerabile, iar adoptarea vehiculelor electrice continuă să impulsioneze investițiile în tehnologiile asociate acestora.

În Europa, sectorul energiei și al utilităților a atins o valoare record a tranzacțiilor, de 63,1 miliarde de dolari în primul trimestru al anului 2018. 96% din această valoare a fost generată de tranzacții din domeniul energiei regenerabile, transportului și distribuției și activelor integrate.

Achiziția Innogy de către compania germană E.ON a fost cea mai mare tranzacție anunțată din primul trimestru al anului 2018, contribuind cu peste 76% la valoarea totală a tranzacțiilor. Iar finalizarea cu succes a acestei tranzacții ar putea declanșa o schimbare fundamentală pe piața germană și va încheia era companiilor de utilități integrate pe verticală, se arată în raport.

"Sectorul european al energiei și utilităților continuă să fie atras de investițiile în energia regenerabilă, fiind anunțate 30 de tranzacții în domeniul energiei verzi în primul trimestru al anului 2018, cu o valoare totală de 6,3 miliarde de dolari. Având în vedere faptul că firmele de utilități tradiționale din Europa continuă să resimtă presiunea din partea sectorului energiei regenerabile și se confruntă cu excedentul de ofertă și cu scăderea cererii, am putea vedea un proces mai puternic de consolidare și de extindere la nivelul companiilor", a declarat coordonatorul EY Global Power & Utilities Transactions, Miles Huq.

viewscnt
Afla mai multe despre
ernst&young
contracte bilaterale energie
productie energie electrica
energie regenerabila
investitii energie
opcom
piata angro energie
furnizori energie electrica