Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, estimează că peste doi-trei ani problema căldurii nu va mai fi una reală în București, deoarece investițiile vor permite readucerea rețelei de termoficare la nivelul de acum zece ani.
"Anul viitor o să avem cam 15 șantiere deschise, pentru că foarte curând o să semnăm contracte pe segmentele care vin din bani europeni și o să ajungem să facem - pentru că e obligatoriu, conform contractului - 50 de kilometri pe an. Și atunci, iarna viitoare o să fie mult mai bine decât iarna asta. În doi-trei ani, problema căldurii nu o să mai fie o problemă reală în București", a declarat edilul general la B1Tv.
El a menționat că aproximativ 30 de kilometri de rețea de termoficare ar fi trebuit reparați în fiecare an, dar că acest lucru nu s-a întâmplat.
"Rețeaua principală are 1.000 de kilometri și mai sunt 3.000 de kilometri pe rețele secundare, dar acolo pierderile sunt mai mici, pentru că distanțele sunt mai scurte. Rețeaua principală, dacă o întreții, ar trebui să ai un ritm cam de 30 de kilometri pe an, ca să nu ai niciodată probleme. Problema este că noi, ani de zile, am făcut cinci-șase-șapte kilometri, și atunci kilometrii de conductă care nu sunt schimbați s-au acumulat. Ca să o refacem cu totul durează 20 de ani. Dar ca să ne întoarcem unde eram ca și calitate a serviciului acum zece ani, durează doi-trei ani", a precizat Nicușor Dan, citat de Agerpres.
Edilul general a adăugat că actuala situație în ce privește termoficarea este "rezultatul inacțiunii de cel puțin zece ani de zile". În acest sens, a menționat că în ultimii zece ani, în ce privește obligațiile de plată la termie, s-au alocat anual mai puțin de 700 de milioane de lei, în condițiile în care necesarul era de 950 de milioane. Astfel, în acești zece ani, s-au acumulat 2,5 miliarde de lei neachitați, bani care ar fi putut fi folosiți pentru investiții, a mai precizat Nicușor Dan.