Ministrul Energiei: În 2027, va începe procesul de retehnologizare a reactorului 1 de la Cernavodă. Până la finalul acestui an, dorim să încheiem contractul de execuție pentru lucrările de retehnologizare

Ministrul Energiei: În 2027, va începe procesul de retehnologizare a reactorului 1 de la Cernavodă. Până la finalul acestui an, dorim să încheiem contractul de execuție pentru lucrările de retehnologizare
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 aug 2024

Procesul de retehnologizare a reactorului 1 de la Cernavodă va începe în 2027, anunță ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Acesta mai spune că, până la finalul acestui an, dorește să finalizeze încheierea contractului de execuție pentru lucrările de retehnologizare, proiectul fiind în grafic.

”Unitatea 1 de la Cernavodă a fost repornită aseară, la ora 22:43 și este acum la puterea nominală. Au fost câteva zile de muncă non-stop pentru identificarea cauzelor și remedierea problemelor tehnice apărute la unul dintre transformatoare. Este adevărat, Unitatea 1 se apropie de finalul primului ciclu de exploatare de 30 de ani. Și-a făcut cu prisosință datoria și sunt convins ca și-o va face în continuare, conform planificării, până în 2027, când va începe procesul de retehnologizare. Până la finalul acestui an, dorim să finalizăm încheierea contractului de execuție pentru lucrările de retehnologizare, proiectul fiind în grafic”, spune ministrul.

Urmărește-ne și pe Google News
Apple adaugă posibilitatea transferării listelor de melodii pe YouTube Music CITEȘTE ȘI Apple adaugă posibilitatea transferării listelor de melodii pe YouTube Music
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Unitatea 1 a centralei nucleare din Cernavodă a intrat în exploatare comercială în anul 1996, iar Unitatea 2 în anul 2007, scrie News.ro.

Potrivit datelor companiei, retehnologizarea Unității 1 înseamnă încă 30 de ani de operare după anul 2029, la mai puțin de jumatate din costurile unui reactor nuclear nou.

Costul estimat este de 1,85 miliarde de euro, fără a lua în calcul costurile finanțării și actualizarea cu rata inflației la data la care va fi semnat contractul de retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă, arată datele de pe site-ul Nuclearelectrica.

Unitatea 1 CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național în data de 26 august 2024 din cauza unei disfuncționalități în partea clasică a centralei (protecția unui transformator de evacuare putere), fiind sincronizată la Sistemul Energetic Național în dimineața zilei de joi, 29 august 2024.

Nuclearelectrica și Canadian Nuclear Partners (CNPSA) au semnat în luna iunie a acestui an un acord-cadru pe termen lung pentru furnizarea de servicii de Project Management Organization (PMO) pentru pregătirea și implementarea proiectului de retehnologizare a Unității 1 a Centralei Nucleare Cernavodă. Acest acord-cadru are o valoare aproximativă de 240 de milioane de euro (360 de milioane de dolari canadieni) și reprezintă un pas esențial în finalizarea retehnologizarii Unității 1 de la CNE Cernavodă în conformitate cu etapele de dezvoltare stabilite.

San Marino declară stare de urgență în ceea ce privește apa pe fondul secetei din timpul verii CITEȘTE ȘI San Marino declară stare de urgență în ceea ce privește apa pe fondul secetei din timpul verii

”Am spus uneori ca sunt cel mai norocos ministru din Guvernul României. De ce? Pentru că am privilegiul să cunosc în fiecare zi oameni extraordinari, care fac să se aprindă lumina - la propriu - în casele noastre. Unitatea 1 de la Cernavodă a fost repusă în funcțiune într-un timp mult mai scurt decât se anticipa inițial pentru că specialiștii Nuclearelectrica și Transelectrica, împreună cu Dispecerul Energetic Național, au colaborat într-un mod cu totul și cu totul remarcabil, găsind soluții, lucrând zile și nopți la rândul, planificând și executând totul cu precizie maximă. Vă mulțumesc, stimați colegi, având conștiința că știu ce eforturi ați depus pentru rezolvarea situației. Așadar, ne mândrim din nou cu specialiștii noștri în sectorul energetic. De altfel, în prima vizită de lucru ca ministru la Cernavodă, acum un an, directorul centralei mi-a prezentat o statistică mai puțin cunoscută: unitățile 1 și 2 de la Cernavodă sunt pe locurile 3 și respectiv 1 la nivel mondial, între alte 440 de reactoare, în ceea ce privește siguranța în exploatare și eficiența lor. Lucru confirmat apoi de interlocutorii din Canada, SUA, Coreea de Sud și de peste tot unde am discutat programul nuclear românesc. Suntem respectați și asta datorită experților români, care ne fac cinste în întreaga lume”, afirma Burduja.

Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% din producția totală de energie fără CO2 din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
reactorul 1
cernavodă