Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a sugerat că este posibilă o nouă modificare a planului de reorganizare a principalului producător de energie termică din Capitală, Electrocentrale București (ELCEN), care să includă participarea creditorilor companiei aflate în insolvență la investițiile necesare în modernizarea centralelor ELCEN.
Ministerul Economiei deține 97,5% din acțiunile ELCEN, iar producătorul de gaze Romgaz – restul de 2,5%. Romgaz, controlat tot de minister, este cel mai important furnizor al ELCEN, asigurându-i alimentarea cu gaze naturale.
După cum a relatat Profit.ro, Romgaz analizează ideea preluării termocentralelor ELCEN. Planul de reorganizare modificat al ELCEN a fost confirmat de judecătorul sindic pe 9 iulie 2020 Potrivit documentului citat, Ministerul Economiei și/sau Municipiul București au la dispoziție 6 luni de la această dată pentru ca, direct sau prin societăți controlate de ele, împreună sau separat, să își declare ferm intenția de a prelua activele și operațiunile ELCEN, la valoarea de piață stabilită de un evaluator autorizat, de aproape 1,45 miliarde lei, în vederea realizării Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) al Capitalei. Dacă ambele entități decid să își exercite acest drept de prioritate, însă nu împreună, ci separat, ministerul și Primăria Capitalei vor trebui să intre în competiție, administratorul judiciar al ELCEN urmând să negocieze direct cu ambele, iar decizia finală în privința ofertei câștigătoare va fi luată de creditorii companiei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"ELCEN a depus pe Fondul de Modernizare trei proiecte, astfel încât să își modernizeze centralele, și vorbim iar de bani foarte mulți. Voi da mandat Romgazului să participe împreună cu alți creditori la modernizarea ELCEN. Va fi acționar la ELCEN și va participa ca să punem ELCEN-ul pe roate. În funcție de datorii, acolo vorbim de adunarea creditorilor, fiind o procedură de reorganizare, se aprobă un plan de reorganizare. Vom da mandat să aprobăm acel plan de reorganizare, care va presupune că și cei de la Engie, care au creanțe acolo... De ce nu, și SAPE poate să se alăture acolo, astfel încât să putem dezvolta investiția de la ELCEN", a spus ministrul Popescu în cadrul unei conferințe de presă, întrebat fiind despre perspectiva ca Romgaz să preia CET-urile ELCEN.
Operatorul de distribuție a gazelor Distrigaz Sud Rețele, controlat de Engie, deține o creanță de peste 165 milioane lei asupra ELCEN. Alți creditori majori sunt ANAF, Alpha Bank și Transgaz.
Recentul raport asupra guvernării publicat de către Guvernul Orban include, la capitolul investiții în curs de realizare ale Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de Ministerul Economiei, și mențiunea "Proiect business transfer <ELCEN> în valoare de 86.947.920,00 lei". Despre implicarea SAPE în reorganizarea ELCEN, Profit.ro a scris în premieră aici.
CITEȘTE ȘI Vaccinul Pfizer/BioNTech este eficient 95%, arată rezultatele finale ale testelor clinice, anunță alianțaFondul de Modernizare reprezintă un program UE de sprijinire a investițiilor în reducerea emisiilor de carbon ale producătorilor de energie, prin bani nerambursabili proveniți din vânzarea de către statele care participă la program a certificatelor CO2 care li se alocă gratuit. Creditorii ELCEN au aprobat recent demararea de către companie a unei proceduri de solicitare de servicii de consultanță privind atragerea de fonduri nerambursabile necesare finanțării proiectelor de investiții.
Potrivit propriilor sale estimări, ELCEN are nevoie de investiții totale în valoare de circa 515 milioane euro până în 2030 pentru a putea să continue să funcționeze în condițiile actualei legislații europene privind mediul.
Compania ia în calcul instalarea de sisteme de stocare de energie și de capacități eoliene și solare la noua unitate de cogenerare pe care vrea să o construiască la termocentrala CET Sud, inclusiv pentru a face proiectul mai finanțabil prin fonduri UE destinate combaterii schimbărilor climatice, potrivit unui document al companiei.