ULTIMA ORĂ Guvernul are în vedere relaxarea supraimpozitării producției offshore de gaze

ULTIMA ORĂ Guvernul are în vedere relaxarea supraimpozitării producției offshore de gaze
scris 17 nov 2020

Proiectul de modificare a Legii offshore, anunțat ca intenție în premieră luna trecută la Profit Energy.Forum, va include o relaxare a supraimpozitării producției de gaze naturale din Marea Neagră, a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei Niculae Havrileț, la conferința online “Petrolul în noua economiei”, organizat de EM360 și România Durabilă.

Legea offshore prevede în prezent o cotă de impozit de 30% pe veniturile suplimentare obținute de producători pentru vânzări la prețuri sub 85 lei/MWh, precum și cote de la 15% la 70% pentru cele aferente unor prețuri de vânzare a gazelor între 85 și peste 190 lei/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News

Prin venit suplimentar se înțelege diferența dintre prețul mediu ponderat al gazelor naturale vândute din producția internă proprie din perimetrele offshore și prețul reglementat de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și noncasnici în anul 2012, de dinainte de liberalizare respectiv 45,71 lei/MWh, înmulțită cu volumele de gaze vândute din producția internă din perimetrele offshore.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
DECIZIE Modificări la programul Kurzarbeit - va fi aplicat și după starea de alertă, nouă procedură și termen de decontare a banilor de la Guvern, dispare obligația pentru REVISAL CITEȘTE ȘI DECIZIE Modificări la programul Kurzarbeit - va fi aplicat și după starea de alertă, nouă procedură și termen de decontare a banilor de la Guvern, dispare obligația pentru REVISAL

Niculae Havrileț a lăsat să se înțeleagă că va fi majorat acel nivel de 45,71 lei/MWh în raport cu care se definește ce înseamnă venit suplimentar supus supraimpozitării, ceea ce înseamnă că baza de impunere va fi mai redusă decât în prezent, iar producătorii vor plăti, în consecință, sume mai mici ca impozit.

"Au mai fost discuții cu privire la suprataxare, s-au rezolvat, în sensul că e normal să fie suprataxați producătorii în momentul în care piața este volatilă și ei obțin venituri pe aripile vântului, windfall. Pe o perioadă foartă scurtă de timp, cum am avut în 2011, de exemplu, când gazele de import au fost 600 de dolari/1.000 de metri cubi față de 150  de dolari prețul producției interne. În cazul în care există aceste creșteri fenomenale de pe o zi pe alta, și în alte state există un principiul suprataxării. Dar nu putem pleca de la prețul pe care l-am avut la data începerii perioadei de dereglementare, un preț specific producătorilor de gaze maturi, cu mare parte din investiții recuperate, amortizate, nu putem impune acel preț foarte mic ca perioadă de început a suprataxării unui imvestitor nou, cu un grad de risc uriaș față de un producător din zona onshore, știm foarte bine ce probleme sunt în zona maritimă", a spus Havrileț.

În septembrie anul trecut, în urma anunțului făcut de ExxonMobil cu privire la intenția de a-și vinde participația la Neptun Deep, principalul perimetru offshore din Marea Neagră, fostul Guvern a publicat un proiect de modificare a Legii offshore în care erau cuprinse majoritatea solicitărilor de schimbări legislative ale operatorilor din Marea Neagră, care însă nu a avansat procedural deloc de atunci.

ULTIMA ORĂ Jaf la o bancă din Sectorul 2 al Capitalei CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Jaf la o bancă din Sectorul 2 al Capitalei

Astfel, impozitul pe veniturile suplimentare din liberalizarea prețului gazelor ar fi urmat să nu se mai aplice decît de la un preț de 100 de lei pe MWh. Totodată, deductibilitățile recunoscute pentru investiții în formula de calcul a impozitului suplimentar erau majorate de la 30% la 60%.

În plus, producătorilor de gaze din Marea Neagră li se permitea să își vândă gazele și prin contracte directe bilaterale, nu doar pe piețele centralizate, iar din formula de calcul a redevențelor și impozitului special era eliminat prețul de referință de pe bursa austriacă.

Ministerul Economiei și Energiei a elaborat un proiect de modificare a legii offshore menit a debloca investițiile din Marea Neagră, care va fi pus pe masa Parlamentului imediat după alegeri, a anunțat, în cadrul Profit Energy.Forum de luna trecută, același secretar de stat Niculae Havrileț. “Am avut o serie de întâlniri cu reprezentanții industriei din Marea Neagră, în care am punctat elementele restrictive care se găsesc în legea offshore. Imediat după alegeri, ministerul va pune în fața parlamentului un nou proiect”, a afirmat Havrileț. Acesta a precizat că draftul va fi publicat înainte de alegeri, însă a adăugat că se va aștepta instalarea noului Parlament pentru că “actuala lege offshore a fost votată de actualul Parlament și este foarte greu de crezut că același Parlament va vota o modificare a propriului act normativ”.

viewscnt
Afla mai multe despre
modificare legea offshore
supraimpozitare productie gaze marea neagra
producatori gaze marea neagra
modificare legea offshore