Primăria Capitalei intenționează să lanseze anul acesta prima etapă a proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare a municipiului București, aflat în gestiunea RADET, etapă care presupune efectuarea de lucrări asupra a aproape 32 de kilometri de conducte, cu costuri totale estimate la peste 327 milioane lei cu TVA inclusă și cu promisiunea reducerii cu 90% a nivelului actual al pierderilor anuale de căldură din rețeaua municipală de termoficare, cauzate de vechimea mare și starea precară a acesteia.
Lucrările la această primă etapă, împărțite în 7 loturi, ar urma să dureze doi ani. Pentru cele programate pentru 2018, Primăria vrea să rectifice bugetul propriu al municipiului București pe anul în curs, în vederea alocării sumei de 67 milioane lei în acest scop.
Întregul proiect de reabilitare presupune intervenții asupra a 500 de kilometri de rețea de termoficare, fiind divizat în 67 de loturi.
"Înlocuirea țevilor se va face folosind soluția modernă a țevilor preizolate. Datorită necesității de a nu perturba infrastructura rutieră a orașului prin atacarea simultană a unui număr mare de loturi, întregul proiect a fost etapizat în trei faze de execuție, cu finalizare globală în anul 2030. Prima etapă din programul de reabilitare abordează zonele care înregistrează pierderile cele mai mari în sistem", se arată într-un document al Primăriei.
Sursa citată relevă că, în acest fel, nivelul actual al pierderilor anuale de căldură din rețeaua municipală de termoficare ar urma să scadă cu 90%, de la 111.890 la 11.577 gigacalorii, ceea ce ar însemna o economie financiară minimă de 28,7 milioane lei pe an.
Lucrările de reabilitare ar urma să asigure o durată normală de exploatare a rețelei de termoficare bucureștene de 30 de ani. Finanțarea investiției se va face de la bugetul local al municipiului București "și/sau din alte fonduri legal constituite cu această destinație".
CITEȘTE ȘI Ministerul Sănătății: O parte dintre dozele de imunoglobulină cumpărate, distribuite spitalelor pentru tratamentul cazurilor grave; întreaga cantitate, împărțită doar după elaborarea unei noi metodologii de preț"Din punct de vedere economic, efectele global pozitive ale demersului vor deveni vizibile doar la finalul programului major de reabilitare a celor 500 km de traseu conducte", se precizează în document.
Strategia de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din municipiul București, adoptată de CGMB anul trecut, prevede accesarea de fonduri UE nerambursabile pentru întregul sistem de termoficare al Capitalei, prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM), ulterior fuziunii dintre RADET și ELCEN, fuziune care însă nu s-a realizat încă, ceea ce pune sub semnul întrebării accesarea acestor fonduri.
"Astfel, pentru reabilitarea sistemului de transport energie termică din municipiul București este prevăzută alocarea unei sume nerambursabile, de circa 187 milioane de euro (incluzând rezerva de performanță), prin POIM", se afirmă în Strategie.
CITEȘTE ȘI Dacia își continuă ascensiunea pe cea mai mare și mai dificilă piață din Europa: Duster a intrat pentru prima dată în top 10 SUV-uri vândute în Germania
Ministerul Energiei a lansat de-abia la începutul lunii trecute o procedură simplificată de achiziție pentru a angaja o firmă specializată care să evalueze prețul acțiunilor deținute de minister la producătorul de energie termică ELCEN în vederea achiziționării acestora de către Municipiul București, scopul final fiind preluarea prin absorbție a ELCEN de către RADET și ștergerea în acest fel a imensei datorii istorice, de 3,7 miliarde lei, a RADET față de ELCEN.
Anterior, la finalul lui februarie, ELCEN a cerut RADET să amâne votul creditorilor asupra planului său de reorganizare, precum și o soluție rapidă pentru finanțarea necesarului de investiții al ELCEN și pentru accesarea fondurilor europene destinate reorganizării ambelor societăți.
Administratorul judiciar provizoriu al ELCEN, KPMG Restructuring, avertiza încă din octombrie anul trecut că intenția comună a Ministerului Energiei și a Primăriei Municipiului București de a salva "la pachet", prin fuziune, cele două structuri în prezent insolvente care asigură încălzirea în sistem centralizat a bucureștenilor, ELCEN și RADET, riscă să eșueze. Asta pentru că planul de reorganizare a ELCEN, care trebuie să includă și sursele de finanțare pentru reorganizare, trebuie elaborat și depus cu multe luni înainte de eventuala fuziune prin absorbție dintre RADET și ELCEN, care ar permite ștergerea datoriei istorice a RADET și accesarea de fonduri UE pentru restructurarea integrată a sistemului de termoficare din Capitală.
Cele 7 obiective/loturi ale primei etape a proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare a municipiului București, care ar urma să demareze anul acesta