Ministerul Energiei, cel mai mare acționar al grupului de distribuție și furnizare a energiei electrice Electrica SA, cu peste 48% din acțiuni, i-a propus pentru a ocupa funcții de membri ai Consiliului de Administrație al companiei pe Valentin Radu, fost CEO al Țiriac Holdings, în prezent managing partner la Platinum Capital, precum și pe Ramona Ungur, șefa Departamentului Restructurare IMM al Băncii Comerciale Române.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Valentin Radu și-a început cariera profesională ca manager de proiect la firma de consultanță Roland Berger, ocupând ulterior pozițiile de CEO al Țiriac Holdings, precum și de director general și președinte al Consiliului Director la Țiriac Auto. În 2008, Valentin Radu a înființat firma de consultanță financiară Platinum Capital, unde este managing partner.
Ramona Ungur, expertă în restructurarea companiilor cu dificultăți financiare, activează în sistemul bancar din 1991, debutând la Banca Agricolă, actuala Raiffeisen Bank. A trecut și pe la BNR, ca inspector de supraveghere, după care a condus Departamentul Administrare Credite al Credit Europe Bank și Direcția Risc Credite a Eximbank.
În prezent este șefa Departamentului Restructurare IMM al BCR, unde gestionează un portofoliu de credite neperformante provenite de la peste 500 de companii cu împrumuturi contractate de până în 2,5 milioane euro. Totodată, din noiembrie anul trecut, este membră în Consiliul de Administrație al altei companii energetice listate la BVB, Oil Terminal.
Din partea altor acționari decât Ministerul Energiei au mai fost făcute două propuneri pentru CA-ul Electrica SA. Una este Alexandru Botez, absolvent de management, marketing și robotică, asociat și director general la agenția imobiliară Inteligent Space SRL și la firma specializată în portaluri web Luxuryimob IT SRL.
A mai fost propus Marius Leonard Gherghina, expert în private equity, dar și în inginerie aerospațială, care a lucrat pentru ValueForCapital (fost Amundi, fost Societe Generale Asset Management), Baring Private Equity Partners și Fondul Româno-American pentru Investiții (RAEF) și care este totodată administrator independent neexecutiv la furnizorul de servicii medicale MedLife și la producătorul de ulei vegetal Prutul SA.
CITEȘTE ȘI Explozia importurilor agravează situația contului curent al țării în primele două luni: deficitul crește cu 140%. În comerțul cu bunuri, deficitul se adâncește cu aproape 40%Membrii actuali ai CA-ului Electrica SA candidează de drept pentru noi mandate de administratori.
La cererea Ministerului Energiei, membrii Consiliului de Administrație al Electrica vor fi aleși prin metoda votului cumulativ în AGA programată în 27 aprilie. Cu această ocazie se va lua în discuție și propunerea de mutare cu chirie a companiei într-un nou sediu, situat în clădirea de birouri America House de pe Bulevardul Titulescu, mișcarea urmărind atât beneficii de imagine, cât și financiare.
Grupul Electrica SA, care controlează cel mai mare furnizor de energie electrică din țară și trei dintre operatorii concesionari regionali de rețele de distribuție a energiei, a terminat anul 2017 cu un profit net de 172 milioane lei, în scădere cu peste 63% față de 2016, ca urmare a creșterii investițiilor în rețelele de distribuție, dar și a costurilor cu achiziționarea de energie electrică de pe piață, ca urmare a scumpirilor de pe OPCOM. Veniturile grupului au crescut ușor, cu 1,5%, la 5,6 miliarde lei.