Ministerul de Externe al Austriei a anunțat joi că îl convoacă pe reprezentantul Comisiei Europene în această țară pentru că ar fi criticat ritmul lent în care Austria încearcă să scape de gazul rusesc și ar fi spus că Viena plătește "bani pătați de sânge" pentru acest combustibil, relatează Reuters.
Martin Selmayr, un oficial german al UE care a fost până în 2018 influentul șef de cabinet al președintelui de atunci al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut aceste comentarii miercuri seara, la un eveniment la Viena, potrivit agenției austriece de presă APA, citată de News.ro.
"O, Doamne, 55% din gazul austriac continuă să provină din Rusia", a declarat Selmayr, citat de APA. El și-a exprimat uimirea că nimeni nu protestează că plățile pentru gazul austriac ajută la finanțarea invaziei Rusiei în Ucraina, adăugând: "Bani pătați de sânge sunt trimiși zilnic în Rusia".
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Comisia Europeană a emis ulterior un comunicat în care l-a criticat pe Selmayr. "Comisia se distanțează de declarațiile regretabile și nepotrivite făcute de șeful Reprezentanței din Austria", a spus aceasta. "Comisia i-a cerut (acestuia) să raporteze imediat la Bruxelles cu privire la acest incident", a adăugat executivul european.
Potrivit celor mai recente date ale guvernului austriac, în luna iunie, 60% din importurile de gaze naturale ale Austriei proveneau din Rusia, în scădere față de circa 80% înainte de război, dar cu mult peste cea mai mică cifră lunară înregistrată de atunci, care a fost de 21% în septembrie anul trecut.
"Domnul Selmayr a fost convocat la Ministerul de Externe pentru o întâlnire cu secretarul general (al ministerului)", a precizat MAE austriac într-un comunicat, adăugând că Selmayr se află în prezent în afara țării, dar că întâlnirea va avea loc la întoarcerea sa.
După zeci de ani de dependență puternică de gazul rusesc ieftin trimis prin conducte, guvernul austriac de coaliție format din conservatori și Verzii de stânga afirmă că se îndepărtează de Rusia ca furnizor de gaz, dar că țara se confruntă cu diverse obstacole, inclusiv cu faptul că nu are ieșire la mare. Alte țări, precum Germania vecină, își sporesc capacitatea de a importa, prin porturile lor, gaze naturale lichefiate din alte regiuni.
"Putem depăși provocările care ne așteaptă doar printr-o colaborare strânsă. Comentariile nechibzuite, precum cele despre care se spune că au fost făcute, nu numai că nu contribuie la acest lucru, dar sunt nesănătoase și contraproductive", a comentat într-un comunicat ministrul austriac pentru afaceri europene, Karoline Edtstadler.