Curtea de Apel București a respins ieri ultimul recurs prin care era contestată decizia din vara trecută a instanțelor de ieșire a Hidroelectrica din insolvență. Managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, spune că a fost înlăturat astfel și ultimul impediment pentru listarea la bursă a companiei.
Hidroelectrica și-a clarificat problemele juridice sub incidența cărora s-a aflat de la intrarea în insolvență în urmă cu aproape 5 ani și nimic nu mai împiedică Guvernul să listeze compania la Bursa de Valori București. Curtea de Apel București a respins ieri ca nefondat recursul la procesul inițiat în noiembrie 2016 și prin care un grup de creditori contesta ieșirea Hidroelectrica din insovență. Decizia este irevocabilă.
Pentru Fondul Proprietatea (FP), acționar cu o participație de 20% din acțiunile producătorului de energie hidro este p decizie mult așteptată și „elimină ultimul impediment în calea listării companiei pe bursa de valori”, conform declarațiilor managerului Fondului Greg Konieczny, prinse într-un comunicat resmis astăzi redacției. „Ne exprimăm încrederea că finalizarea procedurii de insolvență a Hidroelectrica va permite Ministerului Energiei să accelereze listarea companiei”, spune acesta.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În această săptămână, în cadrul unui eveniment pe teme bursiere desfășurat la Budapesta, directorul general al Bursei de Valori București Ludwik Sobolewski, declara în fața auditoriului că este posibil ca o ofertă publică să fie derulată de Hidroelectrica în acest an.
În acest sens, statul ar trebui să asigure numirea, în cadrul Adunării Generale a Acționarilor de la Hidroelectrica din data de 19 aprilie, a unui Consiliul de Supraveghere pentru un mandat de 4 ani și a căror membrii să fie aleși conform legii 111/2016 de aprobarea a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. „Aceste noi numiri pentru Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica sunt fundamentale nu doar procesului de listare, dar și pentru stabilitatea și dezvoltarea companiei pe termen lung”, spune Konieczny.
Inițial, în anul 2012, Fondul Proprietatea s-a opus intrării în insolvență a Hidroelectrica, dar post-factum apreciază îmbunătățirea substanțială a situației financiare a companiei sub administrarea judiciară a Euro Insol, a lui Remus Borza, care „a supervizat unul dintre cele mai complexe și de succes programe de restructurare din istoria recentă a României. Hidroelectrica a obținut în anul 2016 un profit net de 280 milioane euro, față de pierderea de 100 milioane euro înregistrată în anul 2012.
Hidroelectrica s-a aflat în insolvență din 20 iunie 2012 până în 21 iunie 2016, însă în două faze, pentru că în perioada iunie 2013 – februarie 2014 a ieșit din procedura judiciară.