Ergo Asigurări și Asito Kapital au depus oferte pentru furnizarea unei polițe care să acopere, în limita a 50 de milioane de euro, prejudiciile provocate Hidroelectrica de eventuale erori de management, omisiuni sau predicții greșite ale membrilor Directoratului și Consiliului de Supraveghere ai producătorului de energie electrică.
Compania este la a doua licitație, prima procedură fiind anulată pentru că niciun asigurător nu a depus ofertă.
Potrivit documentației noii licitații, polița va acoperi și cheltuielile de apărare, investigare și pentru experți de orice fel în limita a 1 milion de euro, precum și eventualele cheltuieli de refacere a imaginii/reputației, comunicare în caz de criză și relații publice, în limita a 100.000 de euro.
De asemenea, contractul de asigurare va acoperi cheltuielile de limitare a pierderilor sau cele de urgență în limita a 1 milion de euro.
Directoratul Hidroelectrica este condus de Ovidiu Agliceru, ceilalți doi membri fiind Iulian Tudor și Petronel Chiriac.
CITEȘTE ȘI O nouă tentativă de numire a administratorilor Hidroelectrica. Listarea la Bursă ar putea fi împinsă anul viitorAutoritatea contractantă a solicitat ofertantului câștigător, prin caietul de sarcini, ca polița să acopere și alți membri ai Directoratului, atunci când va fi cazul, numărul acestora putând să crească de la 3 la 7.
Consiliul de supraveghere al companiei este format din Crăița Ana Bucheru (președinte), Elena Voicu, Nicu Romeo Susanu, Ionuț Purica, Robert Cosmin Pană, Mihai Daniel Aniței și Oana Valentina Truță.
Polița este estimată la 900.160 lei pentru o perioadă de un an, de la data atribuirii.
Hidroelectrica a înregistrat în 2016 un profit brut estimat de 1,5 miliarde lei, nivel record și cel mai mare profit anunțat până acum de o companie românească pentru 2016, câștigul fiind mai mare cu 200-300 milioane lei față de anul anterior, la o producție de 17,2 TWh.
De asemenea, Hidroelectrica a înregistrat anul trecut venituri totale de 3,4 miliarde lei, în creștere ușoară față de nivelul din 2015, de 3,32 miliarde lei.
Compania pregătește investiții de 1,1 miliarde euro în următorii cinci ani, în retehnologizări, modernizări și construcția de hidrocentrale noi.
CITEȘTE ȘI Electrica a anunțat rezultatele auditate pe 2016: profitul net consolidat a scăzut cu 2,8%, la 469 milioane leiHidroelectrica s-a aflat în insolvență din 20 iunie 2012 până în 21 iunie 2016, însă în două faze, pentru că în perioada iunie 2013 – februarie 2014 a ieșit din procedura judiciară.
Producătorul de energie are aproximativ 3.300 de salariați, față de 5.239 salariați la momentul intrării în insolvență.
Pe perioada insolvenței, Hidroelectrica a devenit una dintre cele mai profitabile și mai bogate companii de stat din România.
Ergo Asigurări (fostă Credit Europe Asigurări-Reasigurări) a consemnat subscrieri de 40,7 milioane de lei în 2015 și este parte grupului german Ergo, controlat de gigantul mondial Munich Re.
Fosta Credit Europe Asigurări a fost preluată de germani în prima parte a anului 2016. Redenumirea companiei a avut loc în luna ianuarie a acestui an.
Cu subscrieri de 22,4 milioane de lei în 2015, Asito Kapital este controlată aproape integral de Moldasig (Republica Moldova), care a intrat în acționariat în octombrie 2011, după ce a plătit Norcross Insurance Company Limited (Marea Britanie) suma de 3,1 milioane de dolari pentru 99% din titluri.
Asito Kapital a fost înființată în anul 1998 subdenumirea de Lukoil Asito și a avut ca obiectiv, în primii ani de funcționare, asigurarea activelor și afacerilor derulate în România de grupul petrolier rus Lukoil.