Italia este pe cale să renunțe la interdicția privind energia nucleară

Italia este pe cale să renunțe la interdicția privind energia nucleară
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 sep 2024

Italia intenționează să elaboreze, până la începutul anului 2025, reguli care să permită utilizarea noilor tehnologii de energie nucleară, a declarat ministrul Energiei, semnalând o potențială inversare a interdicției actuale a țării privind producția de energie nucleară, transmite Reuters.

”Până la sfârșitul anului, (consilierul juridic al ministerului energiei, profesor Giovanni) Guzzetta și echipa sa vor realiza o analiză cuprinzătoare asupra energiei nucleare și ce fel de legi trebuie să introducem”, a declarat ministrul Energiei, Gilberto Pichetto Fratin, în marginea Forum de afaceri TEHA din Cernobbio.

Urmărește-ne și pe Google News
Apple va prezenta azi noul iPhone 16 CITEȘTE ȘI Apple va prezenta azi noul iPhone 16
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

El a adăugat că speră că parlamentul va putea aproba proiectul de lege în cursul anului 2025, scrie News.ro.

Energia nucleară ca sursă de energie este un subiect controversat în Italia, unde centralele nucleare sunt interzise în urma referendumurilor din 1987 și 2011.

Pichetto l-a numit recent pe Guzzetta să studieze modul în care centralele bazate pe noua tehnologie nucleară, inclusiv reactoare modulare mici (SMR) și reactoare modulare avansate (AMR), despre care guvernul consideră că ar putea sprijini tranziția sa la energie verde, ar putea fi exceptate de la interdicție.

”Cererea de energie electrică a Italiei se va dubla până în 2050, ajungând la 583 Terawatt-oră (Twh). Un astfel de impuls nu poate fi satisfăcut pur și simplu cu o creștere a capacității de energie regenerabilă”, a declarat Pichetto reporterilor.

În planul său pentru energie și climă (PNIEC), guvernul de dreapta al lui Giorgia Meloni estimează că energia nucleară ar putea satisface până la 11% din cererea internă de energie în 2050.

În ciuda interdicției, Italia și-a păstrat expertiza cheie în acest sector. 

Toyota dă înapoi cu vehiculele electrice din cauza scăderii vânzărilor. Planurile de producție pentru 2026, reduse cu o treime CITEȘTE ȘI Toyota dă înapoi cu vehiculele electrice din cauza scăderii vânzărilor. Planurile de producție pentru 2026, reduse cu o treime

Grupul Enel operează centrale nucleare în Spania și grupul energetic Eni investește într-un proiect de dezvoltare a unui reactor de fuziune nucleară în Statele Unite.

”Există cu siguranță un interes în studierea potențialului tehnologiilor nucleare din a treia și a patra generație, inclusiv reactoarele modulare mici”, a declarat Gianni Vittorio Armani, șeful diviziei de rețea al Enel, la aceeași conferință.

Compania de utilități Edison, filiala italiană a grupului nuclear francez EDF, și-a exprimat recent interesul pentru construirea unui mic reactor nuclear în Italia.

Pichetto a spus că SMR-urile ar putea fi introduse în Italia încă din 2035.

Potrivit unui studiu realizat de Edison, Ansaldo Nucleare și think-tank-ul economic The European House Ambrosetti, adoptarea de noi tehnologii nucleare în Italia ar putea adăuga peste 50 de miliarde de euro la economia țării.

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
energie nucleara