Iranul a semnat în această săptămână un acord de peste un miliard de dolari cu un concern internațional, Pergas, pentru dezvoltarea zăcământului Karanj, la numai o săptămână după ce administrația Trump a anunțat o serie de noi sancțiuni impuse statului asiatic.
Ministrul iranian al petrolului, Bijan Zanganeh, s-a declarat încrezător că acordul va rămâne valabil în pofida reînnoirii sancțiunilor SUA, care vor afecta companiile din Europa. "M-am asigurat de acest lucru chestionând conducerea Pergas în legătură cu sursa de finanțare a proiectului și în legătură cu țările de proveniență a echipamentelor. Am vrut să fiu sigur că nu a fost vorba doar o semnătură. În prezent nu mai sunt îngrijorat pentru că mi-au precizat sursele de finanțare și s-au angajat că vor semna contractul în termen de două luni”, a declarat ministrul iranian al petrolului.
Zăcământul Karanj, situat în provincia Khuzestan, produce în prezent 127.000 barili pe zi. În perioada imediat următoare, autoritățile iraniene anticipează o majorare a producției la 200.000 barili pe zi.
Rezervele zăcământului sunt estimate la 11 miliarde de barili.
Consorțiul Pergas este alcătuit din 11 companii, printre care se numără Looby și Standard Handson (Marea Britanie) AGR (Norvegia), SPEC, (Emiratele Arabe Unite), Oilserv (Dubai), PNOC (Filipine), și Universitatea Sanati Sharif din Iran.
Compania petrolieră franceză Total a amenințat miercuri că se va retrage din proiectul de gaze naturale în valoare de 3 miliarde de dolari din Iran în cazul în care președintele american Donald Trump nu renunță la sancțiunile pe care le-a reimpus săptămâna trecută statului asiatic sau nu este exceptată de la acestea. Total a fost prima companie occidentală care a semnat contracte cu companiile iraniene în urma ridicării parțiale a sancțiunilor impuse de SUA și aliați săi pe tema încălcării acordului nuclear.
Totodată, Total a anunțat că solicită sprijinul guvernului francez în vederea acordării unei licențe speciale, ”o exonerare specifică a proiectului” de la aplicarea sancțiunilor impuse de administrația Trump.
Total a semnat pe 4 iulie 2017 un contract pe 20 de ani cu Iranul, potrivit căruia ar urma să investească 3 miliarde de dolari în perimetrul offshore South Pars.
Din 2016, de la ridicarea sancțiunilor occidentale, Iranul și-a dublat exporturile de petrol la aproximativ 2,2 milioane-2,4 milioane barili pe zi. Iranul produce în prezent aproximativ 3,82 milioane de tone de petrol, potrivit estimărilor S & P Global Platts.