Cotațiile petrolului Brent, de referință pe piața gobală, se îndreaptă spre a șasea creștere săptămânală consecutivă, pe fondul revenirii cererii, al sancțiunilor iminente împotriva Iranului și scăderii producției în Venezuela, dar și al întreruperilor repetate ale producției în Nigeria.
Brent este în creștere cu circa 0,15% față de închiderea de ieri și se tranzacționează la circa aproape de 80 de dolari pe baril, nivel pe care l-a depășit ieri pentru scurt timp, marcând un nou maxim al ultimilor 3 ani și jumătate. Petrolul West Texas Intermediate, de referință în SUA, este și el în urcare și se îndreaptă spre a treia creștere săptămânală la rând.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Grupul bancar britanic Barclays și-a revizuit în creștere estimările de preț pentru Brent și anticipează un preț mediu de 70 de dolari în acest an și de 65 de dolari în 2019. Anterior, estimările băncii indicau un preț de 63 de dolari în 2018 și de 60 de dolari anul viitor.
"Scăderea producției în Venezuela, decizia lui Trump privind sancțiunile împotriva Iranului, o nouă întrerupere a producției în Nigeria și dovezile empirice oferite de cea mai recentă rundă de rezultate financiare creează necesitatea unei revizuiri a prețului estimat", spun analiștii băncii.
Barclays afirmă că producția Venezuelei ar putea coborî sub 1 milion de barili pe zi, de la circa 1,5 milioane de barili pe zi în luna aprilie.
Totodată, banca de investiții americană Jefferies spune că sancțiunile împotriva Iranului ar putea reduce cantitatea de petrol din piață cu peste 1 milion de barili pe zi.
India, un consumator major de petrol, și-a exprimat frustarea față de evoluția prețurilor. În replică, ministrul saudit al Energiei, Khalid al-Falih, i-a transmis ministrului indian al Petrolului, Dharmendra Pradhan, că sprijinirea creșterii economice globale este unul dintre obiectivele-cheie ale Arabiei Saudite.