Transgaz a primit autorizația de construcție pentru proiectul conductei de gaze naturale Tuzla-Podișor, care va transporta gazele ce ar urma să fie extrase din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră de către consorțiul ExxonMobil-OMV Petrom spre Ungaria și Ucraina, proiect evaluat la peste 1,45 miliarde lei.
"Proiectul «Conducta de transport gaze naturale Țărmul Mării Negre – Podișor» presupune realizarea următoarelor lucrări de investiții: conductă de transport gaze naturale cu o lungime totală de aproximativ 308,16 km, compusă din două tronsoane: tronsonul I Marea Neagră – Amzacea (32,7 km; Dn 1200) și tronsonul II Amzacea – Podișor (275,4 km, Dn 1000); stație de primire-lansare godevil zona Amzacea; interconectare cu conducta de tranzit T1; interconectare NT Vlașin; interconectare cu SCG Podișor; organizări de șantier și depozite de material tubular", a anunțat operatorul sistemului național de transport al gazelor.
Prin realizarea acestui obiectiv de investiții va fi asigurată legătura dintre resursele de gaze naturale disponibile la țărmul Mării Negre și coridorul BRUA, precum și interconectarea cu conducta de transport internațional de gaze naturale Tranzit 1.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Valoarea lucrărilor este estimată la 1,22 miliarde lei fără TVA, respectiv peste 1,45 miliarde lei cu TVA inclusă, iar perioada de valabilitate a autorizației de construire este de 36 luni de la data emiterii, cu condiția începerii execuției lucrărilor în termen de 12 luni de la emiterea documentului. Proiectul se află pe lista celor de interes comun pentru UE.
Astăzi este ultima zi a procedurii angajante organizate de Transgaz, de testare a cererii din partea potențialilor cumpărători ai gazelor naturale care ar urma să fie extrase din perimetrul offshore Neptun Deep din Marea Neagră, concesionat de gigantul petrolier american ExxonMobil și de OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din România, proiect în privința căruia cei doi concesionari urmează să semneze decizia finală de investiție în cel de-al doilea semestru al anului. În funcție de rezultatul procedurii, Transgaz va lua la rândul său decizia finală de investiție cu privire la proiectul conductei Tuzla-Podișor.
Procedura de testare a cererii a fost organizată după ce, în martie anul trecut, Comisia Europeană a adoptat un Regulament care prevede că producătorii și furnizorii de gaze naturale potențial beneficiari ai proiectelor de extindere a conductelor magistrale trebuie să garanteze operatorilor de transport că își vor recupera investițiile în extindere din creșterea cantităților de gaze transportate și că nu vor fi obligați să majoreze în acest scop tarifele de transport, ca urmare a cererii insuficiente.