Administrația Prezidențială a lansat o licitație de achiziție de gaze naturale pentru asigurarea căldurii și a apei calde la Palatul Cotroceni pe o perioadă de doi ani, începând din vară și până la sfârșitul lunii mai a anului 2021, estimând că va avea nevoie de o cantitate totală cifrată între un minim de 9.410 MWh și un maxim de 13.280 MWh.
Valoarea totală a acordului cadru pe 2 ani de furnizare de gaze pe care vrea să-l încheie Cotroceniul este estimată la 2,41 milioane lei.
În prezent, furnizorul de gaze al Administrației Prezidențiale este Engie România, companie controlată de gigantul francez omonim și care operează, prin subsidiara Distrigaz Sud Rețele, și rețeaua de distribuție a gazelor din Capitală. Cei de la Engie au câștigat precedenta licitație pe 2 ani a președinției, din 2017, la care au mai participat 2 companii și prin care Cotroceniul a cumpărat între 12.015 și 14.520 MWh de gaze, valoarea totală a achiziției cifrându-se la 1,75 milioane lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ultimul contract subsecvent al precedentului acord cadru, încheiat cu Engie, a fost semnat în decembrie 2018.
Acum, Administrația Prezidențială vrea să-și asigure consumul pentru perioada 1 iunie 2019 – 31 mai 2021.
Astfel, se urmărește "selectarea furnizorului de gaze naturale pentru Administrația Prezidențială, în vederea achiziționării de gaze naturale de pe piața liberă pentru o perioadă de 24 de luni, în scopul producerii de energie termică necesară pentru încălzire și preparare apă caldă menajeră, fără modificarea soluțiilor de alimentare existente", potrivit documentelor licitației.
CITEȘTE ȘI Trump notifică Congresul cu privire la intenția sa de a pune capăt tratamentului comercial preferențial de care beneficiază India și TurciaTermenul limită de primire a ofertelor este 5 aprilie, dată la care acestea vor fi și deschise, deci contractul va putea fi semnat cel devreme la această dată.
De la 1 aprilie, însă, va intra în vigoare una dintre principalele prevederi ale celebrei OUG nr. 114/2018, potrivit căreia prețul de vânzare de către producătorii interni către furnizori al gazelor din producția proprie, indiferent dacă clienții finali sunt casnici sau noncasnici, va fi plafonat la nivelul de 68 lei/MWh până la data de 28 februarie 2022. În aceeași perioadă, producătorii interni vor fi obligați să vândă cu prioritate către furnizori, în condiții reglementate de ANRE, pentru asigurarea întregului necesar de consum al clienților casnici, gaze din producția curentă și/sau din depozitele de înmagazinare.
Administrația Prezidențială este client noncasnic, deci va cădea sub incidența unei alte prevederi a OUG 114, cea care stipulează că "pentru perioada 01.04.2019-28.02.2022, în conformitate cu reglementările proprii, ANRE va stabili o structură specifică de amestec import/intern pentru cantitatea de gaze naturale destinată asigurării consumului clienților finali noncasnici". Mai simplu spus, va primi gaze din producția internă la preț plafonat în măsura în care vor rămâne disponibile cantități după asigurarea consumului clienților casnici, iar pentru restul necesarului său i se vor aloca gaze din import.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Acționarii celor 7 administratori de pensii private obligatorii au venit la București și au discutat cu guvernanții. Ce li s-a spus să facă după o discuție tensionatăANRE a elaborat deja un proiect de ordin privind Metodologia de stabilire a structurii specifice de amestec import/intern pentru cantitatea de gaze naturale destinată asigurării consumului clienților finali noncasnici.
Ordinul nu a intrat încă în vigoare și, de altfel, este foarte posibil ca însăși OUG 114 să suporte modificări de substanță, astfel că această incertitudine legislativă ar putea fi de natură să creeze dificultăți instituțiilor publice care organizează achiziții publice pentru a semna contracte de furnizare de gaze naturale, potențialii ofertanți neștiind cum să-și formuleze ofertele.
La atribuirea contractului, Cotroceniul își propune să țină cont în proporție de 95% de prețul oferit, restul de 5% ținând de "calitatea furnizării". Printre pretențiile de calitate ale Administrației Prezidențiale se numără "asigurarea vizualizării online a cantității de gaze naturale livrată/consumată", oferirea de consultanță tehnică în domeniul gazelor, suportarea de către furnizor a costurilor dezechilibrelor generate de cantitatea de gaze consumată de autoritatea contractantă, dar și informarea Palatului Cotroceni "cu privire la modificările/apariția actelor normative care reglementează domeniul gazelor naturale".