Producătorul de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, vrea să se extindă în afara țării și ia în calcul inclusiv achiziția unor parcuri de producție energie regenerabilă, eoliene sau fotovoltaice, a declarat vineri pentru News.ro directorul general al companiei, Bogdan Badea. Acesta precizează că o altă opțiune este diversificarea activității, fiind chiar luată în calcul inclusiv achiziția de active de la UCM Reșița.
”Da, luăm în calcul să ne extindem în afara țării. Pentru noi este o prioritate. Deja am demarat o acțiune de actualizare a planului de afaceri al Hidroelectrica. Dorim să corelăm listarea companiei și cu ideea de investi în afară, de a ne extinde pe plan regional sau chiar mondial experiența”, a declarat vineri pentru News.ro directorul general al companiei, Bogdan Badea.
Sunt foarte multe oportunități în afara țării, precizează oficialul Hidroelectrica.
”Vrem să ne aliniem la mentalitatea companiilor din afara țării. Nu s-a luat încă o decizie, suntem în faza de analiză. Vrem să vedem ce oportunități sunt și, după o analiză internă, o să luăm o decizie”, a menționat Bogdan Badea.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT OK-ul final pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră pare iminent. 5 companii se vor bate pe un contract ExxonMobil de peste 1,5 miliarde dolariÎn ceea ce privește modul în care compania se va extinde în afara României, el spune că nu este exclusă nicio variantă.
”Fie achiziționăm, fie dezvoltăm capacități de producție de energie din surse regenerabile, parcuri fotovoltaice sau eoliene. În egală măsură ne gândim și la o diversificare a portofoliului de activități, de la o integrare pe verticală a companiei. Ne uităm și la partenerii noștri tradiționali, UCM Reșița. Fiind pentru noi un furnizor important de echipamente și servicii, nu excludem ca anumite activități care se dovedesc profitabile să intre în portofoliul Hidroelectrica”, a mai spus Badea.
UCM Reșița a fost administrată judiciar de Remus Borza, același avocat care a scos și Hidroelectrica din insolvență.
Compania a realizat în primele nouă luni ale anului un profit brut de 1,19 miliarde lei, raportat la o cifră de afaceri de 2,41 miliarde lei.
De asemenea, Ministerul Energiei a pregătit un proiect de lege de prin care vrea să listeze 10% din societate.
În anul 2016, Hidroelectrica a înregistrat un profit net de 1,36 miliarde lei, raportat la venituri totale de 3,39 miliarde lei.
Compania are circa 3.300 de angajați.