Hidroelectrica vinde angro la preț reglementat mai puțin de o treime din producție

Hidroelectrica vinde angro la preț reglementat mai puțin de o treime din producție
scris 9 mai 2023

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, are de vândut angro anul acesta, la preț reglementat de 450 lei/MWh, o cantitate de puțin peste 4,1 milioane MWh de electricitate.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Este vorba despre vânzările prin mecanismul de achiziție centralizată impus prin ordonanță de urgență în ultima parte din 2022, potrivit căruia că cei mai importanți producători de profil sunt obligați de anul acesta să-și vândă întreaga producție disponibilă la preț fix de 450 lei/MWh către operatorul piețelor centralizate românești OPCOM, care ulterior o redistribuie la același preț furnizorilor cu clienți finali în portofoliu din România, distribuitorilor locali de electricitate și operatorului național de transport și sistem Transelectrica.

Urmărește-ne și pe Google News
UE pregătește măsuri împotriva țărilor care ajută Rusia să evite sancțiunile CITEȘTE ȘI UE pregătește măsuri împotriva țărilor care ajută Rusia să evite sancțiunile

Mecanismul este considerat a fi o formă de restricționare a exporturilor de energie de către Comisia Europeană, motiv pentru care aceasta a decis să inițieze o procedură de infringement împotriva României, după cum a relatat în exclusivitate Profit.ro.

Prin OUG 153/2022 s-a instituit Mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică (MACEE) pentru perioada 2023-2025, valorile aprobate de ANRE ale prognozelor cantităților de energie electrică disponibile a fi contractate (...) pentru anul de aplicare 2023 fiind de 4.131.283 MWh, din care s-a contractat în anul 2022 o cantitate de 2.077.567 MWh, având o valoare de 934,91 milioane lei″, spune Hidroelectrica.

Farmec își mută întreaga producție la Apahida, unde ridică o nouă fabrică, cu peste 40 milioane euro. „Este o decizie istorică pentru Farmec.\ CITEȘTE ȘI Farmec își mută întreaga producție la Apahida, unde ridică o nouă fabrică, cu peste 40 milioane euro. „Este o decizie istorică pentru Farmec."

Raportat la producția de anul trecut, afectată puternic de secetă, de 13,62 milioane MWh, cantitatea de vândut prin MACEE ar reprezenta circa 30% din total. Hidroelectrica a asigurat în 2022 aproape un sfert (24,41%) din totalul producției de energie a României.

Există însă premise ca producția de anul acesta să fie superioară, ceea ce ar reduce ponderea procentuală a obligațiilor de vânzare centralizată la preț fix ale Hidroelectrica. În plus, Parlamentul a aprobat foarte recent modificarea legislației MACEE, pentru a se ține cont de situațiile în care Hidroelectrica produce mai mult decât estimează, în baza prognozelor de hidraulicitate.

DECIZIE Premieră - Primul pas spre dispariția aragazului CITEȘTE ȘI DECIZIE Premieră - Primul pas spre dispariția aragazului

″În cazul în care, ulterior sesiunilor de licitații organizate de catre OPCOM, există energie disponibilă care nu a fost tranzacționată prin intermediul mecanismului unic de achiziție (MACEE), aceasta poate fi vândută de producători atât pe piețele centralizate, cât și prin intermediul unor contracte bilaterale direct negociate″, stipulează modificarea adoptată.

Aceasta a fost justificată de inițiatori prin aceea că Hidroelectrica a avut un surplus de energie pe luna ianuarie 2023, pe care l-a valorificat pe piața pentru ziua următoare (PZU), surplus pe care nu avea cum să-l prevadă anterior lunii de livrare, în condițiile în care Institutul Național de Hidrologie dăduse cu 3 zile înainte de începerea lunii prognoze depășite ulterior cu mai mult decât dublu în 5 bazine hidro importante.

ASF își taie temporar din veniturile încasate din RCA, după falimentul Euroins: Ce contribuții nu va ma încasa de la brokeri CITEȘTE ȘI ASF își taie temporar din veniturile încasate din RCA, după falimentul Euroins: Ce contribuții nu va ma încasa de la brokeri

Ca argument a fost adus și faptul că, la solicitarea Transelectrica, atunci când se constată că este necesar, Hidroelectrica trebuie să intervină cu producție pe piața de echilibrare.

″Un alt element imprevizibil îl reprezintă apelările pe Piața de Echilibrare. Pentru siguranța sistemului, trebuie rezervată o cantitate de energie pentru apelări la creștere pe piața de echilibrare. Dacă aceasta nu este apelată în cursul lunii sau dacă datorită stării sistemului energetic se dau scăderi pe Piața de Echilibrare, această energie se transformă în energie suplimentară disponibilă în cursul lunii curente″, mai scrie în fundamentarea amendamentului.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret reglementat energie
hidroelectrica vanzari energie
hidroelectrica productie energie