Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, caută din nou contractori pentru retehnologizarea hidrocentralei Râul Mare Retezat, cu putere instalată de 335 MW, după o tentativă similară eșuată în urmă cu mai bine de 2 ani.
Conducerea companiei a aprobat proiectul la începutul anului trecut, la o valoare estimată de 770,58 milioane lei plus TVA.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acum, Hidroelectrica a scos la licitație contractul de retehnologizare, la un preț estimat de circa 679 milioane lei plus TVA. Contractul va avea o durată de 6 ani, iar termenul limită de depunere a ofertelor este 8 aprilie 2024.
Precedenta procedură de achiziție, din 2021, estimată la 378,5 milioane lei plus TVA, a fost anulată pentru că fuseseră depuse ″numai oferte inacceptabile și/sau neconforme″, potrivit anunțului de atunci al companiei, din luna noiembrie a acelui an.
De fapt, fusese depusă o singură ofertă, din partea Voith Hydro GmbH & Co KG, divizia hidro austriacă a grupului german de inginerie, tehnologie și industrie Voith. Austriecii s-au înscris atunci la licitație alături mai mulți subcontractanți, respectiv subsidiara lor românească de construcții hidrotehnice Voith Hydro SRL, Siemens Energy, Hidroconstrucția, BIT Invest, GD Mașini de Ridicat și Eximprod Grup.
Hidroelectrica a mai colaborat cu Voith Hydro în trecut, la retehnologizarea hidrocentralelor sale de pe Oltul inferior, demers la care a participat și o altă companie austriacă, Andritz Hydro. Înțelegerea cu cele două s-a numărat printre cele renegociate după intrarea în insolvență din 2012 a producătorului hidro român, valoarea fiind redusă de la 57 la 37 milioane euro.
CITEȘTE ȘI Vânzările rezidențiale ale One United Properties ating o valoare record de 274,9 milioane de euro în 2023, în creștere cu 63% față de 2022Contractul cu consorțiul Voith-Andritz a dus și la litigii, judecate la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris. În raportul anual pe 2021 al Hidroelectrica se menționează că, în anul respectiv, în urma soluționării litigiilor menționate, compania românească a plătit despăgubiri de aproape 140 milioane și a încasat, în baza acelorași decizii arbitrale, compensații de 101,5 milioane lei, ieșind astfel pe minus per total.
În ultima parte a anului trecut, Hidroelectrica a consemnat al cincilea eșec consecutiv în demersul de contractare de lucrări ″la cheie″ de retehnologizare a amenajării hidroenergetice (AHE) Vidraru, cu putere instalată de 220 MW.