Hidroelectrica a primit OK-ul din partea statului să liciteze pentru activele CEZ din România

Hidroelectrica a primit OK-ul din partea statului să liciteze pentru activele CEZ din România
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 25 iun 2020

Conducerea companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a primit astăzi acordul acționarului său majoritar, Ministerul Economiei, ce deține 80% din capitalul societății, pentru a depune, în consorțiu cu SAPE și Electrica SA, o ofertă angajantă de preluare a activelor din România ale grupului ceh CEZ, precum și pentru contractarea în acest scop a unui credit.

Fondul Proprietatea, cu 20% din acțiunile producătorului de energie hidro, nici nu a participat la AGA la care s-a luat decizia, după ce a transmis public săptămâna aceasta că se opune demersului.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit raportului anual pe 2019 al directoratului companiei, Hidroelectrica este interesată în principiu de toate activele românești scoase la vânzare de cei de la CEZ.

Atenție - clauze-capcană în contractele pentru gaze CITEȘTE ȘI Atenție - clauze-capcană în contractele pentru gaze

"Portofoliul de active care fac obiectul acestei potențiale achiziții sunt într-o complementaritate evidentă cu activitatea prezentă a Hidroelectrica și cu scopul definit de către acționarii săi de a menține compania în domeniul producției de energie electrică și a furnizării serviciului de sistem nu doar la nivel național, cât și la nivel regional. Astfel, prin această achiziție, Hidroelectrica ar beneficia de acea diversificare a afacerii, proprie marilor jucători integrați vertical din piața de energie, prin accesul la tot lanțul valoric din piață, respectiv producere, furnizare, distribuție. Hidroelectrica ar putea accesa direct un portofoliu de consumatori de 1.4 milioane de persoane prin activitatea de furnizare și direct 5,8 milioane de consumatori prin activitatea de distribuție, cu multiple avantaje pe termen mediu și lung. Pe de altă parte, și-ar diversifica sursa de producere de energie electrică prin achiziția de parcuri eoliene cu o capacitate instalată de 600 MW – cea mai mare centrală eoliană terestră din Europa, cu sinergii naturale de operare între sursa hidro și sursa vânt", se arată în documentul citat.

În septembrie 2019, grupul CEZ a lansat oficial procesul de vânzare a activelor pe care le deține în România, publicând și un anunț detaliat dedicat potențialilor investitori interesați, în Financial Times. CEZ vizează vânzarea a șapte companii și păstrarea celor cu activități din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) și de trading.

Astfel, CEZ a inclus șapte companii românești în testarea de piață, respectiv Distribuție Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power și CEZ România.

Fost consilier general din București, trimis în judecată de DNA pentru două fapte de trafic de influență CITEȘTE ȘI Fost consilier general din București, trimis în judecată de DNA pentru două fapte de trafic de influență

Anterior decretării stării de urgență, cei de la CEZ se așteptau ca atribuirea contractului de vânzare-cumpărare a activelor lor din România, precum și plata prețului stabilit pentru acestea, să fie în cursul celui de-al doilea semestru al anului în curs, după ce, inițial, cehii aveau în vedere ca tranzacția să fie finalizată doar în prima jumătate a anului 2021.

Pe perioada stării de urgență, au fost suspendate prin ordonanță militară procedurile de vânzare/cumpărare de pachete majoritare de acțiuni ale companiilor din Sistemul Energetic Național, indiferent de forma de proprietate a acestora.

Măsura a avut ca scop "ca valoarea pachetelor de acțiuni care ar urma să fie tranzacționate să fie cea reală", a transmis atunci Ministerul Economiei pentru Profit.ro. "Obiectivul statului român și implicit al Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri este ca valoarea pachetelor de acțiuni care ar urma să fie tranzacționate să fie cea reală. Acest obiectiv nu ar putea să fie îndeplinit într-un mod satisfăcător în condițiile stării de urgență", a spus ministerul.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica activele cez romania
vanzare active cez romania
hidroelectrica consortiu electrica sa sape