Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și unul dintre cei mai eficienți din punct de vedere al costurilor de producție, controlat de Ministerul Energiei cu circa 80% din acțiuni, a dat în judecată Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) cerând anularea deciziei prin care instituția a stabilit cantitatea de energie electrică pe care Hidroelectrica este obligată să o livreze anul acesta pe piața reglementată, precum și prețurile de vânzare a acesteia.
Acționar minoritar al Hidroelectrica este Fondul Proprietatea, cu circa 20% din capital.
Astfel, producătorul de energie hidro a atacat recent în justiție, în contencios administrativ, decizia ANRE din februarie "privind stabilirea prețurilor reglementate pentru energia electrică livrată și a cantităților de energie electrică vândute pe bază de contracte reglementate în perioada 1 martie 2019-31 decembrie 2019" de către Hidroelectrica, cerând anularea acesteia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Totul pornește de la celebra și controversata OUG nr. 114/2018, adoptată la finalul anului trecut, prin care au fost reintroduse prețurile reglementate la energie pentru consumatorii casnici. Ordonanța îi obligă pe unii producători de energie "să livreze furnizorilor de ultimă instanță, în perioada 1 martie 2019 - 28 februarie 2022, energia electrică necesară asigurării consumului clienților casnici pentru care aplică tarife reglementate, în conformitate cu reglementările elaborate de ANRE".
În aplicarea OUG 114, ANRE a elaborat și aprobat o Metodologie de stabilire a prețurilor pentru energia electrică vândută de producători pe bază de contracte reglementate și a cantităților de energie electrică din contractele reglementate încheiate de producători cu furnizorii de ultimă instanță. Metodologia prevede că prețurile reglementate trebuie să acopere costurile producătorilor, plus o marjă fixă de profit de 5%.
CITEȘTE ȘI BNR prognozează o inflație în creștere la 4,2% în 2019Mai departe, Autoritatea a emis decizii individuale privind cantitățile și prețurile efective pentru marii producători Hidroelectrica, Nuclearelectrica, OMV Petrom, precum și pentru mai multe centrale electrice de termoficare ce livrează și căldură pentru populație, respectiv Complexul Energetic Oltenia, CET Govora, Termoficare Oradea și Veolia Energie Iași.
ANRE nu a făcut publice deciziile, însă Fondul Proprietatea, acționarul minoritar al Hidroelectrica, a dezvăluit în martie la BVB că, anul acesta, Hidroelectrica este obligată să vândă pe piața reglementată peste 1,63 milioane MWh de energie, echivalentul a aproape 10% din producția de anul trecut a companiei, la un preț reglementat de 111,61 lei/MWh. FP a sugerat că decizia ANRE ar putea duce la o reajustare a valorii participației la Hidroelectrica în activul Fondului.
Anul trecut, prețul mediu ponderat al energiei tranzacționate pe bază de contracte bilaterale la OPCOM a fost de 220-230 lei/MWh, iar cel de pe piața pentru serviciul universal, pe care furnizorii de ultimă instanță cumpărau energie destinată alimentării consumatorilor casnici – de 250 lei/MWh. Pe piața spot (PZU), prețul mediu ponderat a fost de 223 lei/MWh.
CITEȘTE ȘI Clădirea BCR de la Universitate, deschisă în premieră publiculuiLa dezbaterea cu ANRE pe marginea proiectului de Metodologie de stabilire a cantităților de energie destinate alimentării consumatorilor casnici și a prețurilor reglementate ale acestora, reprezentanții Hidroelectrica au arătat că marja de profit reglementată de 5% stabilită de Autoritate va afecta puternic investițiile în unitățile de producere.
"Metodologia ANRE impune obligații care vor conduce la imposibilitatea finalizării/realizării de investiții, fapt ce va conduce la neîndeplinirea targetului european privind energia regenerabilă stabilit pentru anul 2030. Prețul reglementat care va fi stabilit de către ANRE conform dispozițiilor Metodologiei ANRE nu asigură veniturile necesare care să justifice profitabilitatea investițiilor actuale demarate de către companie, cu consecințe în neîndeplinirea obiectivelor ce se regăsesc în Strategia energetică a României. Astfel, siguranța sistemului energetic este pusă în pericol pe termen mediu și lung", au spus atunci responsabilii Hidroelectrica.
La rândul lor, reprezentanții acționarului minoritar Fondul Proprietatea au afirmat că, în opinia lor, "Metodologia ANRE de stabilire a prețurilor reglementate pentru producători nu respectă legislația europeană în domeniu, este discriminatorie față de producătorii de energie electrică, nu este justificată economic și nu este stabilită în mod transparent".
CITEȘTE ȘI Executivul prelungește până pe 26 mai perioada de înscriere pentru Programul de internship al GuvernuluiHidroelectrica, care caută un consultant juridic internațional care să îi ofere asistență în procesul de listare la Bursă, și-a bugetat pentru 2019 un profit brut de 980,93 milioane lei, în scădere cu 56% față de anul trecut, proiectul de hotărâre de Guvern de aprobare a bugetului companiei trecând sub tăcere influența OUG 114/2018, care a impus Hidroelectrica vânzări la preț reglementat și i-a majorat contribuția bănească către ANRE de la 0,1 la 2% din cifra de afaceri anuală, asupra rezultatelor anticipate ale producătorului de energie hidro.
Profitul net pe 2019 este estimat la 828,98 milioane lei, în scădere cu 46,8% față de 2018 (1,54 miliarde lei).
Compania anticipează că va acorda în 2019 dividende acționarilor în valoare totală de circa 713 milioane lei. Anul trecut, Hidroelectrica a dat dividende de peste 1,82 miliarde lei.