Secretarul american al Energiei, Rick Perry, a răspuns "Da" atunci când a fost întrebat dacă îl îngrijorează colaborarea României cu China în cadrul proiectului de construire a reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă de către un membru al Congresului SUA al cărui principal finanțator electoral este gigantul american al energiei Exelon Corp, cel mai mare operator de centrale nucleare din Statele Unite. CEO-ul Exelon Corp a făcut parte dintr-o delegație de executivi de cel mai înalt rang ai industriei energetice nucleare americane care s-au întâlnit în februarie cu președintele Donald Trump pentru a-l convinge să le sprijine companiile să câștige contracte în străinătate.
Lui Perry i-a fost pusă întrebarea la o audiere în fața Subcomisiei pentru Energie a Camerei Reprezentanților din Congresul SUA de către republicanul Adam Kinzinger.
”Sunt îngrijorat că aliații noștri români iau serios în calcul să facă afacerea cu compania chineză de stat China General Nuclear Power Corporation. Săptămâna aceasta, România a semnat un acord preliminar cu firma chineză pentru construcția a două noi reactoare, în valoare de câteva miliarde de dolari. Avem companii americane care își doresc să construiască, dar oferta lor a fost refuzată de guvernul României din cauza influenței crescânde a Chinei în România. Pentru a înrăutăți lucrurile și mai mult, cele două noi reactoare nucleare sunt amplasate lângă Marea Neagră, la câțiva kilometri de baza MK (Mihai Kogălniceanu), unde avem soldați americani. Din punct de vedere al securității naționale, vă îngrijorează această investiție a Chinei în infrastructura energetică a aliatului nostru?”, a întrebat Kinzinger, întrebare la care Rick Perry a răspuns "Da".
CITEȘTE ȘI Cele mai mari bănci încă analizează dacă vor mai acorda credite Prima Casă după înlocuirea ROBOR cu IRCC în calculul dobânzii
Kinzinger este membru al Congresului din 2010, iar de-a lungul carierei sale politice, cel mai mare donator pentru campaniile sale electorale a fost Exelon Corp, cu donații în sumă totală cumulată de peste 110.000 dolari. La ultimul scrutin, de anul trecut, cei de la Exelon Corp au donat peste 26.000 dolari pentru campania de realegere a lui Kinzinger. Compania americană a obținut venituri de 35,9 miliarde dolari anul trecut și are peste 33.000 de angajați în SUA.
Exelon Corp își are sediul central în Chicago, Illinois, statul reprezentat de Kinzinger în Camera Reprezentanților a Congresului american. Chris Crane, CEO-ul Exelon Corp, a făcut parte dintr-o delegație de executivi de cel mai înalt rang ai industriei energetice nucleare americane care s-au întâlnit în februarie cu președintele Donald Trump pentru a-l convinge să le sprijine companiile să câștige contracte în străinătate.
Adam Kinzinger, membru republican al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, alături de directorul adjunct al centralei nucleare Braidwood a Exelon Corp, august 2018. Sursă foto: Exelon Corp
Este prima oară când autoritățile americane se declară public îngrijorate în legătură cu cooperarea nucleară româno-chineză, iar dialogul Kinzinger-Perry vine și pe fondul acutizării războiului comercial dintre Washington și Beijing. În octombrie anul trecut, un înalt oficial al Departamentului de Stat de la Washington, Christopher Ashley Ford, a avertizat Marea Britanie cu privire la cooperarea sa nucleară cu aceeași companie chineză de stat China General Nuclear Power, susținând că SUA are dovezi că gigantul chinez face transferuri de tehnologie nucleară civilă în vederea utilizării acesteia în scopuri nucleare.
La audierile din Subcomisia pentru Energie a Camerei Reprezentanților, secretarul pentru Energie al SUA a mai fost întrebat de Adam Kinzinger ce pot face autoritățile de la Washington în relația cu România astfel încât procesul de selecție a investitorului ce urmează să implementeze proiectul unităților 3 și 4 de la Cernavodă să fie transparent și corect.
CITEȘTE ȘI Amsterdamul introduce o nou taxă pentru turiști"Voi merge în România în prima săptămână din iunie. Suntem într-un dialog activ cu prietenii noștri pe câteva proiecte nucleare”, a răspuns Rick Perry, care a amintit și de o întrevedere foarte recentă avută la Bruxelles cu vicepremierul de la București Ana Birchall..
În martie, Perry a salutat oficial semnarea de către compania NuScale, controlată de gigantul industrial texan Fluor Corporation, a unui memorandum de înțelegere cu Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, ce vizează schimbul de informații tehnice și de business în legătură cu o tehnologie nucleară a NuScale aflată încă în teste. NuScale, al cărei șef a fost prezent de asemenea la întâlnirea de lobby cu Trump, a primit o finanțare de 217 milioane dolari de la Departamentul pentru Energie al SUA pentru dezvoltarea tehnologiei SMR, pe bază de reactoare modulare cu apă ușoară, urmată de una de 16 milioane dolari în 2015 și alta de 40 milioane dolari anul trecut.