Hassan Rohani în China, în iunie, la summitul OCS, în legătură cu Acordul de la Viena

Hassan Rohani în China, în iunie, la summitul OCS, în legătură cu Acordul de la Viena
scris 28 mai 2018

Președintele iranian Hassan Rohani urmează să participe la un summit internațional, în iunie, în China, în prezența omologilor săi chinez și rus, a anunțat luni Beijingul, în plin maraton diplomatic în vederea salvării acordului în dosarul nuclear iranian, amenințat de recenta retragere americană, relatează AFP.

Textul, încheiat în 2015 cu Teheranul, după un deceniu de tensiuni, este menit să garanteze natura strict pașnică a programului nuclear iranian. El a permis o ridicare progesivă a sancțiunilor economice impuse Iranului, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

China, Rusia și Uniunea Europeană (UE), toate semnatre ale acordului, încearcă în prezent să-l mențină pe linia de plutire, după zgomotoasa retragere americană decisă de președintele Donald Trump la 8 mai. Statele Unite au anunțat totodată reintroducerea sancțiunilor impuse Republicii islamice.

„Solo: A Star Wars Story”, debut sub așteptări în box office-ul nord-american CITEȘTE ȘI „Solo: A Star Wars Story”, debut sub așteptări în box office-ul nord-american

Președintele Rohani se va întâlni cu omologul său chinez Xi Jinping în marja summitului șefilor de stat din cadrul Organizației Cooperării de la Shanghai (OCS), ogranizat pe 9 și 10 iunie la Qingdao (est), a anunțat ministrul chinez de Externe Wang Yi.

Președintele rus Vladimir Putin va fi, de asemenea, prezent la summit, a precizat Wang.

Organizația Cooperării de la Shanghai este o organizație interguvernamentală regională din care fac parte opt țări - foste republici sovietice din Asia Centrală, Rusia, China și India. Iranul are statutul de stat observator.

Ministrul chinez de Externe nu a precizat dacă acordul în dosarul nuclear iranian se află pe ordinea de zi a summitului.

Însă China - primul partener comercial al Iranului și unul dintre principalii cumpărători de țiței iranian - și-a semnalat voința de a continua să coopereze cu Teheranul în pofida retragerii americane.

Întreprinderile chineze ar putea să-și consolideze activitățile în Iran, în urma retragerii firmelor americane și, probabil, a societăților europene amenințate cu sancțiuni de către Washington.

UE, China și Rusia doresc ca Iranul să rămână în acord. Teheranul a anunțat însă că așteaptă măsuri concrete din partea europenilor pentru a decida dacă acordul poate să fie salvat. Iranul amenință că, în caz contrat, își va relansa programul de îmbogățire a uraniului.

Președintele american Donald Trump reproșează acordului că este prea slab în partea nucleară și că nu înglobează rachetele balistice ale teheranului și nici intervențiile directe sau indirecte în mai multe conflicte regionale, în Yemen și în Siria.

viewscnt
Afla mai multe despre
hassan rohani