Președintele Italiei ar urma să ceară unui fost oficial al FMI, Carlo Cottarelli, să conducă un guvern provizoriu

Președintele Italiei ar urma să ceară unui fost oficial al FMI, Carlo Cottarelli, să conducă un guvern provizoriu

Sergio Mattarella

scris 28 mai 2018

Președintele Italiei, Sergio Mattarella, ar urma să ceară luni unui fost oficial al FMI, Carlo Cottarelli, să conducă un guvern provizoriu al Italiei, țară care să află în mijlocul unei crize politice și constituționale, iar organizarea de alegeri anticipate pare inevitabilă, transmite Reuters.

Mattarella l-a sunat pe Cottarelli dupe ce Liga Nordului și Mișcarea 5 Stele, de orientare anti-sistem, au abandonat planurile de a forma un guvern de coaliție, în urma respongerii de către președinte persoana nominalizată de acestea pentru postul de ministru al Economiei, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Președintele a afirmat într-un mesaj transmis la televiziune că a respins candidatul, economistul eurosceptic Paolo Savona, în vârstă de 81 de ani, pentru că acesta a avertizat că va scoate Italia din zona euro.

Africa cere Europei să îi restituie comorile furate. Peste 90% dintre piesele importante din zona sub-sahariană se află în afara continentului CITEȘTE ȘI Africa cere Europei să îi restituie comorile furate. Peste 90% dintre piesele importante din zona sub-sahariană se află în afara continentului

”Incertitudinea legată de poziția noastră a îngrijorat investitorii și deponenții din Italia și din străinătate”, a spus Mattarella, adăugând că apartenența la euro este o opțiune fundamentală.

”Dacă dorim să discutăm asta atunci trebuie să o facem într-o manieră serioasă”, a arătat președintele.

Cotațiile de pe piețele financiare au scăzut săptămâna trecută, pe fondul temerilor că guvernul de coaliție aflat în discuții ar majora masiv cheltuielile și ar agrava datoria publică a Italiei, care este deja uriașă, fiind echivalentă cu de peste 1,3 ori PIB-ul țării.

După anunțul președintelui Mattarella, euro s-a apreciat cu 0,6% față de yenul japonez și a avut o evoluție pozitivă față de majoritatea monedelor importante.

Liga Nordului și Mișcarea 5 Stele, care au discutat zile întregi formarea unei coaliții pentru a pune capăt blocajului provocat de rezultatul neconcludent al alegerilor din martie, au reacționat cu vehemență la anunțul lui Mattarella, pe care l-au acuzat că abuzează de funcția sa.

Liderul Mișcării 5 Stele, Luigi Di Maio, a cerut Parlamentului să îl suspende pe Mattarella, în timp ce liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini, a amenințat că va organiza proteste de stradă de amploare, dacă nu vor fi organizate alegeri anticipate.

”Dacă nu vor Berlinul, Parisul sau Bruxelles-ul, nu poate fi format un guvern în Italia. Este o nebunie și cer poporului italian să stea aproape de noi pentru că vreau să readuc democrația în țară”, a declarat Salvini.

Mattarella a aprobat numirea tuturor miniștrilor propuși, dar a spus că are dreptul să blocheze numirile care pot afecta țara. El a adăugat că Liga Nordului și Mișcarea 5 Stele au refuzat să facă o nouă propunere.

La scurt timp, biroul președintelui l-a invitat luni la o întâlnire pe fostul directorul al FMI pentru fiscalitate, Carlo Cottarelli. De obicei, o astfel de invitație este urmată de acordarea unui mandat de formare a guvernului.

Nominalizarea lui Cottarelli ar calma piețele financiare, dar formarea unui guvern de tehnocrați ar fi doar o soluție pe termen scurt, având în vedere că majoritatea parlamentarilor au spus că nu vor susține un astfel de guvern.

Dacă, așa cum este așteptat, Cottarelli nu va obține sprijinul Parlamentului, atunci va organiza noi alegeri, care cel mai probabil vor avea loc în septembrie sau octombrie. Ar fi pentru prima oară în istoria postbelică a Italiei când țara ar avea nevoie să organizeze din nou alegeri.

Potrivit sondajelor, Liga Nordului, care în martie a atras 17% din voturi, ar obține un rezultat mai bun, în timp ce Mișcarea 5 Stele s-ar menține pe o poziție puternică, cu circa 35%.

viewscnt
Afla mai multe despre
sergio mattarella
italia