Guvernul Grindeanu, ca și Guvernul Cioloș, riscă să supraestimeze veniturile din taxa pe liberalizarea prețului gazelor

Guvernul Grindeanu, ca și Guvernul Cioloș, riscă să supraestimeze veniturile din taxa pe liberalizarea prețului gazelor
scris 23 ian 2017

Guvernul și-a bugetat pentru acest an cu 7,48% mai multe încasări din controversata taxă pe venituri suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale, în pofida faptului că tocmai existența acestei taxe a condus la scăderea producției autohtone anul trecut.

În 2017, Guvernul Grindeanu estimează că va încasa suplimentar din această taxă peste 50 de milioane de lei, de la nivelul preliminat de 659 milioane de lei în 2016 la unul de 708,5 milioane de lei în 2017.

Urmărește-ne și pe Google News

Guvernul Grindeanu nu este primul Cabinet care riscă să supraestimeze veniturile din această taxă, Guvernul precedent, Cioloș, estimând că în 2016 urma să încaseze venituri de 872,93 milioane lei din taxarea veniturilor suplimentare obținute de producători ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale. Rezultatul: cu peste 220 de milioane de lei mai puțin decât cel din estimările inițiale.

Motivul: suprataxarea producătorilor români de gaze naturale (prin impozitul de 60% pe veniturile suplimentare obținute din dereglementarea prețurilor la gaze aplicat unui preț de referință de 72 lei/MWh) nu se aplică și importurilor de gaze, ceea ce scumpește artificial gazul intern în raport cu cel de import. Rezultatul: majorarea importurilor de gaze și, implicit, scăderea producției interne.

În primele 9 luni ale anului trecut, producția OMV Petrom a rămas relativ constantă (3,9 miliarde de metri cubi), scăzând însă în ultimul trimestru. În ceea ce privește celălalt mare producător de gaze, Romgaz, producția acestuia a scăzut semnificativ comparativ cu ianuarie-septembrie 2015, respectiv cu peste 26%, la 3,03 miliarde metri cubi. Coroborată cu scăderea prețurilor de vânzare pe piața liberă și cu înghețarea prețului pentru gazele destinate consumatorilor casnici și CET-urilor, reducerea producției a dus la diminuarea amplă, cu peste 30%, a redevențelor plătite de Romgaz, la 156,4 milioane lei, și la reducerea cu 22% a suprataxei achitată pe liberalizarea prețului în primele 9 luni ale anului, la 203,9 milioane lei.

Dacă tendința de scădere a producției și a prețurilor pe piețele internaționale va continua și în acest an, Guvernul Grindeanu va avea surpriza unor încasări și mai reduse din această taxă care afectează competitivitatea producătorilor autohtoni în comparație cu cei din străinătate.

Guvernul Cioloș a prelungit, în decembrie, până la finalul acestui an aplicarea impozitului pe exploatarea resurselor naturale, a celui pe veniturile suplimentare ale producătorilor de gaze rezultate din liberalizarea prețurilor și a celui pe monopolurile naturale din transportul și distribuția energiei electrice și gazelor naturale. 

Aplicarea celor trei impozite trebuia să expire la finalul anului trecut, însă Guvernul Cioloș a redactat o ordonanță de urgență care le menține încă un an.

viewscnt
Afla mai multe despre
buget
taxe
liberalizare
gaze
încasări
omv
petrom
romgaz