Proiectul de buget de stat elaborat de Guvernul Grindeanu prevede majorarea în 2017 cu aproape 39% a cheltuielilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), față de execuția preliminată pe anul trecut, la 165,2 milioane lei (peste 37 milioane euro), în linie cu propunerea bugetară înaintată de DNA Executivului, în care, potrivit procurorului-șef al Direcției, Laura Codruța Kovesi, era solicitat un buget de 35-40 milioane euro.
Potrivit execuției preliminate pe 2016, anul trecut, DNA a avut cheltuieli totale de 119,04 milioane lei, cu 2,8% mai mici decât în 2015. Față de execuția preliminată pe anul trecut, bugetul de cheltuieli al instituției este programat să crească cu aproape 39%, la 165,2 milioane lei, potrivit proiectului de buget de stat elaborat de Executivul PSD-ALDE.
Guvernul Cioloș a aprobat pentru DNA, în 2016, un buget inițial de 133,14 milioane lei, redus ulterior la 124,44 milioane lei prin ultima rectificare bugetară operată de tehnocrați, în decembrie anul trecut.
CITEȘTE ȘI Proiect de buget construit pe creștere economică de 5,2%, peste estimarea fostului guvern cu 1 pp, dar sub promisiunile din campanieFață de alocarea inițială a Cabinetului Cioloș, proiectul de buget pe 2017 al Guvernului Grindeanu prevede pentru DNA o majorare de cheltuieli de circa 25%, la 165,2 milioane lei, echivalentul a peste 37 milioane euro la cursul estimat mediu euro-leu luat în calcul la elaborarea draftului de buget, de 4,46 lei/euro. Pentru anii următori, se prevede o majorare a bugetului DNA la 177,55 milioane lei în 2018, 178,62 milioane lei în 2019 și 189,68 milioane lei în 2020.
Pentru 2017, cheltuielile de personal sunt programate să crească cu aproape 30%, la 130 milioane lei. Cele cu proiecte cu fonduri UE se majorează de 6,8 ori față de 2016, la peste 6,3 milioane lei, iar pentru cheltuielile de capital se prevede un avans de aproape 82%, la 9,65 milioane lei.
Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat pe 20 ianuarie, la Radio România Actualități, că la nivelul instituției a fost întocmită o propunere de buget pentru anul în curs în valoare de 35-40 de milioane de euro.
CITEȘTE ȘI Bugetul 2017: Dragnea primește un fond de 205.000 lei, lui Iohannis îi sunt tăiați bani de deplasări și protocol"Am întocmit o propunere pentru buget. Să sperăm că el va fi adoptat în aceeași variantă pe care noi am propus-o", a afirmat Kovesi.
"Este o sumă între 35 și 40 de milioane de euro, în condițiile în care la nivelul DNA, anul trecut, am instituit măsuri asigurătorii de 640 milioane euro, bani care, la finalul dosarelor, ar trebui să intre în bugetul de stat. (...) Sper să nu avem surprize atunci când se va discuta bugetul DNA. Noi această propunere am înaintat-o și așteptăm un răspuns", a mai spus șefa DNA.
Ea a explicat că 80% din acest buget propus este grevat de drepturile salariale și de cheltuieli de personal.
CITEȘTE ȘI CSM analizează miercuri proiectele privind grațierea și modificările codurilor penaleSăptămâna trecută, într-un interviu acordat News.ro, procurorul-șef al DNA a criticat aspru inițiativele legislative ale actualului Guvern în domeniul justiției, arătând că o inechitate socială, cum este aceea a condițiilor din penitenicare, nu poate fi corectată printr-o altă inechitate de tipul grațierii și dezincriminării parțiale a abuzului în serviciu, care ar aduce deservicii atât societății, cât și justiției. Ea a mai spus că introducerea plângerii prealabile drept condiție pentru abuzul în serviciu, de exemplu, va face imposibile unele anchete.
”O să vedem în mass-media discuții și dezbateri despre licitații trucate și noi, DNA, să stăm să ne uităm la televizor fără să putem interveni și fără să putem să facem anchete", a declarat Kovesi.
În interviul acordat News.ro, Laura Codruța Kovesi a răspuns și acuzațiilor lansate de Sebastian Ghiță, negând încă o dată orice relație personală cu acesta și amintind că a participat și la întâlniri cu alți demnitari, foști miniștri de Interne, care astăzi fac obiectul unor investigații ale DNA. Ea a spus că aceeași relație instituțională a avut-o și cu fostul adjunct al SRI, Florian Coldea, astfel că, potrivit procurorului-șef al DNA, nu ar exista o vulnerabilizare a ei și a instituției care ar putea fi speculate.