Guvernul execută ordinul lui Dragnea și pune impozit de 3% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, însă banii merg la ANRE, nu la bugetul de stat

Guvernul execută ordinul lui Dragnea și pune impozit de 3% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, însă banii merg la ANRE, nu la bugetul de stat
scris 18 dec 2018

Toți operatorii economici care desfășoară activități în domeniul energiei electrice și termice vor datora de anul viitor Autorității Naționale în Domeniul Energiei (ANRE) o contribuție bănească egală cu 3% din cifra lor de afaceri, potrivit proiectului de OUG cu măsuri fiscal-bugetare elaborat de Guvern, care modifică în acest sens Legea de funcționare a ANRE.

Până în prezent, respectiva contribuție bănească era stabilită prin ordin al ANRE.

Urmărește-ne și pe Google News

Prevederea pregătită de Executiv reprezintă o majorare enormă a contribuțiilor financiare datorate de companiile din energie către Autoritatea de Reglementare, respectiv de 30 de ori.

Potrivit legislației în vigoare, orice taxe, impozite și vărsăminte asimilate impuse de autorități fac parte din categoria costurilor necontrolabile care sunt recunoscute în tarifele reglementate practicate de operatori, ceea ce înseamnă că orice majorare este suportată de consumatori pe facturile de curent, gaz sau căldură. Pe piața liberă de furnizare de energie electrică și gaze, majorarea prețurilor pentru consumatorii finali nici nu trebuie aprobată de ANRE.

Tot astăzi, Guvernul a decis că prețul gazelor va fi plafonat 3 ani.

Deputații au revenit asupra proiectului lui Florin Iordache care elimină închisoarea pentru execuția fără autorizație a construcțiilor și au menținut infracțiunea doar pentru intervenția asupra monumentelor istorice CITEȘTE ȘI Deputații au revenit asupra proiectului lui Florin Iordache care elimină închisoarea pentru execuția fără autorizație a construcțiilor și au menținut infracțiunea doar pentru intervenția asupra monumentelor istorice

În prezent, conform legislației încă în vigoare, cea mai mare contribuție anuală este datorată de transportatorii și distribuitorii de energie electrică și termică, de 0,1% din cifra de afaceri. ANRE intenționa să o dubleze pentru 2019, la 0,2%, după cum Profit.ro a scris aici, în principal pentru a-și construi un sediu nou, de înaltă eficiență energetică.

Cu titlu de exemplu, operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, și-a bugetat pentru anul în curs venituri din servicii prestate pe piața de energie electrică în sumă de circa 2,7 miliarde lei, ceea ce înseamnă că ar putea datora către ANRE în 2019, după majorarea contribuției bănești la 3%, suma totală de 81 milioane lei, față de 2,7 milioane lei, cât ar fi datorat potrivit legislației încă în vigoare, sau 5,4 milioane lei, în condițiile majorării vizate de ANRE, de la 0,1 la 0,2%.

Pentru marii producători de energie electrică și termică, ANRE intenționa menținerea în 2019 a contribuției la nivelul de anul acesta, de 0,1% din cifra de afaceri. Acum, conform draftului de OUG, și aceștia vor datora Autorității 3% din rulajul anual, adică un procent de 30 de ori mai mare.

Guvernul schimbă Pilonul II - Scade comisioanele și lasă contributorii să-și retragă banii anticipat CITEȘTE ȘI Guvernul schimbă Pilonul II - Scade comisioanele și lasă contributorii să-și retragă banii anticipat

"Nivelul tarifelor și contribuțiilor (...) (destinate finanțării ANRE – n.r.) se stabilește anual prin ordin al ANRE, cu excepția contribuției bănești percepute de la operatori economici care desfășoară activități în domeniul energiei electrice și termice (...) Contribuția bănească percepută de la operatori economici care desfășoară activități în domeniul energiei electrice și termice este egală cu 3% din cifra de afaceri realizată de aceștia", prevede proiectul de OUG elaborat de Guvern, în secțiunea care modifică Ordonanță de urgență nr. 33/2007 privind organizarea și funcționarea ANRE.

Pentru anul în curs, bugetul instituției prevede venituri totale de 150,84 milioane lei, din care 87,46 milioane lei din taxe, tarife și contribuții bănești percepute operatorilor din piața de energie și gaze naturale, iar restul - din excedentul bugetar consemnat anul trecut (63,34 milioane lei).

Cheltuielile totale au fost bugetate tot la nivelul de 150,84 milioane lei, peste jumătate (circa 85 milioane lei) reprezentând cheltuieli de personal.

Facilități în construcții: Angajatorii - scutiți 10 ani plata contribuțiilor sociale, contribuțiile sociale ale angajaților - diminuate cu 3,75% CITEȘTE ȘI Facilități în construcții: Angajatorii - scutiți 10 ani plata contribuțiilor sociale, contribuțiile sociale ale angajaților - diminuate cu 3,75%

ANRE plătește printre cele mai mari salarii dintre toate instituțiile de stat. Astfel, președintele Autorității, Dumitru Chiriță, susținut de PSD, a încasat din salariu anul trecut, în primele circa 2 luni de mandat (care a început în ultima parte a lunii octombrie 2017), suma totală de 115.833 lei, respectiv cam 51.000 lei pe lună (în jur de 11.000 euro).

Duminică, liderul PSD, Liviu Dragnea, a relansat ideea introducerii unui impozit pe cifra de afaceri a companiilor din mai multe industrii, în primul rând din sectorul energetic.

"Înțeleg că, sub pretextul liberalizării, companiile din energie și gaze naturale intenționează să declanșeze alte creșteri de prețuri. Gazele sunt tot acolo, se extrag tot de acolo. (...) Nu vreau să le naționalizăm, vreau să instituim regulile corecte, cinstite. Eu cred că guvernul condus de doamna Viorica Dăncilă nu mai trebuie să tolereze un asemenea comportament și de aici, de la tribuna Consiliului Național, vă cer să interveniți de urgență. Adică, în domeniile despre care am vorbit până acum, în energie, în gaze, în justiție, la jocurile de noroc, acum e impozit pe profit, dar ei n-au profit, uitați-vă la cifra de afaceri, totuși”, a declarat Dragnea.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit pe cifra de afaceri
taxe anre
tarife anre
contributii banesti anre
companii energetice
liviu dragnea
pret energie