Statul român ar putea încasa anul viitor, pentru fiecare MWh de gaz comercializat în România, sume mai mari cu 38% din impozitul pe veniturile din liberalizarea prețului gazelor, Guvernul intenționând să majoreze impozitarea respectivului domeniu. Astfel, companiile producătoare de gaze ar putea plăti, începând cu 1 ianuarie, un impozit special mai mare din veniturile suplimentare obținute din liberalizarea prețului gazelor, cotele de impozitare urmând a ajunge și peste 90%, în loc de 60 sau 80% cât sunt în prezent.
Potrivit noului act normativ, avansat la nivel politic, impozitul suplimentar nu ar mai fi calculat prin impunerea unei cote de 60% pentru veniturile realizate de prețuri de până la 85 de lei și de 80% pentru veniturile din prețuri mai mari de 85 de lei, ci prin impunerea unor cote mai mari și a mai multor praguri: de 70% din venitul suplimentar pentru prețurile de până la 75 lei/MWh inclusiv, de 80% din venitul suplimentar pentru prețurile mai mari decât 75 lei/MWh și mai mici sau egale cu 90 lei/MWh etc.
Impactul asupra costurilor companiilor la actualul preț de 90 de lei/MWh ar fi de 7 lei suplimentari (creștere de 38%, de la 19 lei/MWh cât a încasat în medie din impozitul suplimentar în acest an la 26 de lei/MWh de la 1 ianuarie) pe care statul ar trebui să-i încaseze la fiecare MWh.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dacă potrivit actualului cadru fiscal statul încasează 28 lei/MWh (o redevență de 9 lei - la prețul de pe bursa austriacă- și un impozit special de 19 lei, după intrarea în vigoare a ordonanței companiile statul va încasa 35 lei/MWh (redevența de 9 lei și impozit special de 26 de lei).
Sursa: senatorul Florin Cîțu
Potrivit proiectului de ordonanță făcut public de senatorul liberal Florin Cîțu, veniturile bugetare obținute numai din plata redevenței și a impozitului suplimentar ar trebui să se majoreze cu 25% în condițiile în care nivelul producției ar fi constantă. Numai că industria se confruntă cu o scădere naturală a producției, care s-a văzut și în acest an. În plus, majorarea impozitării ar putea transforma unele zăcăminte operate de Romgaz și OMV Petrom în zăcăminte neprofitabile.
Calculele sunt însă efectuate fără a lua în calcul introducerea unui preț de referință de pe bursa austriacă, cum prevedea un proiect de modificare a aceluiași act normativ (OUG 7/2013) aflat pe masa comsiei de buget-finanțe a Camerei Deputaților.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul lucrează la eliminarea impozitului din câștiguri pe bursă. Ar ajuta Bursa de Valori București și ar pune investitorii români pe picior de egalitate cu nerezidenții. Impactul bugetar ar fi infimPotrivit acestui proiect aflat în Parlament, vechile cote de 60% și 80% erau aplicate nu prețului efectiv de vânzare, ci prețului de pe bursa austriacă, mai mare în medie în 2018 cu 30% decât cel realizat de companiile autohtone. În plus era eliminată deductibilitatea redevenței din baza de calcul și limitate la 30% investiâțiile deductibile recunoscute.